Grønnsaker som tåler vinter

brokkoli grønnkål gulrot pasinakk purre purreløk rosenkål vinter vintergrønnsaker Oct 11, 2023
Vinter i kjøkkenhagen

OK, her er det på tide å innse det. Vinteren banker på. For alvor!

Et par frostnetter. Det trenger ikke bety slutten på hagearbeidet, MEN det som skjer på denne tida av året, er at lyset blir borte

Ikke helt borte - enda

Men sola står så lavt på himmelen (hvis det først klarner opp), at den ikke klarer å varme opp bakken lenger. Så nattefrost betyr fort at frosten begynner å krype ned i bakken.

 

Likevel har jeg fortsatt grønnsaker ute. Ikke bare fordi jeg ikke har rukket å høste dem, men fordi flere tåler den første frosten fint. Det er det jeg vil tipse deg om i dag!

 

Noen grønnsaker blir til og med bedre av litt frost. Det fine med at dem får stå i hagen, er at du slipper tenke på oppbevaring - enda. Da kan du ta deg av de grønnsakene som ikke tåler frosten - først.

 

De grønnsakene du kan vente lengst med er:

  • Grønnkål
  • Purreløk
  • Pastinakk
  • Gulrot
  • Brokkoli
  • Rosenkål

 

Pastinakk og gulrot kan stå i bakken over vinteren. Du kan høste dem til våren om du har lyst til det. Jeg bruker gjøre det med noen av pastinakkene. De tåler altså frosten fint, men det kommer jo til et punkt der du ikke får dem opp! Litt av og på frost går fint, men høst pastinakken og gulrota før tela låser dem fast i bakken!

 

Brokkoli må du høste når den er klar for høsting! Den består egentlig av en masse blomsterknopper. Dem må høstes før dem slår ut og blomstrer. Eller må og må, vi må ingenting i kjøkkenhagen - heldigvis! Men, vil du ha tradisjonell brokkoli, er det da du høster den. 

 

Etter at du har høstet det største brokkolihodet i midten, kommer de fleste med små brokkolini-buketter som sideskudd. De kan modnes ut over høsten. Jeg har gjerne latt de stå helt frem til desember. De tåler å fryse, og du kan høste selv om de er frosne. Blir de stående for lenge, med frost og snø, bruker de til slutt bare bli en grønn masse. Frem til desember fungerer fint hos meg.

 

Kongen og dronningen av vinteren er grønnkålen og purreløken. Jeg synes det er like kult hvert år, å gå ut en vinterdag og hente inn fersk grønnkål til frokosten. Den blir ganske søt på smak, når den står ute om vinteren. Jeg knar den med litt olivenolje og urtesalt, og spiser den ved siden av egg og baconet til helgefrokosten. Da føler jeg meg som dronning over vinteren😜

 

Det samme gjelder for purreløken. For å tilgang på den, er det lurt å ta den opp i disse tider. Du vil ikke at den skal fryse fast i bakken. I stedet tar du den opp med røttene. Fyll ei bøtte med sand og begrav røttene på purreløken i sanda. Så setter du  bøtta et sted den ikke snør ned eller blåser avgårde. 

 

Jeg bruker drivhuset. Det er like kaldt som ute, men uten snø og vind! Frosten går fint, og de kan stå i bøtta til langt utpå våren. En utebod eller et sted ute, under tak, kan fungere fint. 

 

Rosenkål er også en tøffing, men er jo litt mer sjelden. I år var jeg sein med å plante ut, så de er i minste laget. Det blir mye pill og lite mat å plukke inn 5 mm store rosenkåler. De får stå, så får jeg se om jeg rekker å høste de på våren, før de går i blomst! 

 

Rosenkålen står ute i landet. Dem står mot både frost, snø og vind. Egentlig ganske imponerende. Hjemmedyrkede rosenkål plukket på vinteren, er spesielt gode!

 

Du kan selvsagt høste både grønnkål, purreløk og rosenkål før vinteren kommer, om du ønsker det. Det er stort sett bare å hive de rett i frysen, så har du lett tilgang på de hele vinteren! 

 

Men liker du å eksperimentere med hva som går, og hvor lenge du kan la naturen stå for lagringa, må du vurdere hvordan vinteren er hos deg. På Sommarøy kan grønnsakene blåse i filler. I Tromsdalen, hvor jeg også bor, slukes alt av snøen i januar, og er borte til mai. Når grønnsakene blir liggende så lenge under snøen, er sjansen stor for at de råtner og blir ødelagte. 

 

Uansett når du velger å ta grønnsakene dine i hus, er det fint å vite at det finnes alternativer, og at noen er tøffere enn andre. Det kan gi hagearbeidet en ny dimensjon, med mer glede og forundring gjennom hele året. Det er fint å hilse vinteren velkommen når vi kan nyte herlige smaker fra hagen, selv når det er mørkt og kaldt ute!

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!