Gratinert rødkål - beste grunnen for å dyrke den selv
Jan 03, 2025Denne ble servert på nyttårsaften, ved siden av helstekt biff av elg. Det var det første tilbehøret som forsvant, og det er beste grunnen til å dyrke rødkålen selv
Nemlig: gratinert den med blåmuggost - himmelsk godt
Litt artig, siden jeg egentlig ikke er så fan av blåmuggost. Jeg spiser ikke “Blå Castello midt på dagen” (ref Anne Grete Preus) - jeg foretrekker den hvite med chili…
Men jeg har oppdaget at jeg liker mild blåmuggost i mat, som for eksempel pizza med fire oster, eller kafe Sånn i Tromsø sin Sånn burger med blåmuggost.
Jeg har Sara Bäckmo sin bok Skillnadens Skörd. Den kan anbefales til alle som dyrker egen mat, for hun har enkle, fine oppskrifter av mat du har dyrket i egen hage. Oppskriftene er tilpasset de ulike årstidene og det du høster da. Det er der jeg har hentet denne oppskriften. Der heter den Gratinerad rødkål med ädelost
Her er den på norsk, gratinert rødkål med blåmuggost.
Mengdene er omtrentlige, du tilpasser slik du vil ha det.
Ingredienser:
Et lite rødkålhode
En halv Norzola ost, eller annen god blåmuggost
Sett ovnen på 225 grader
Del kålhodet i to og skjær ut stokken.
Skjær opp rødkålhodet i store båter, deretter i passelige spisestørrelse.
Legg rødkålen i en kjele og fyll på vann så det akkurat dekker kålen og litt salt. Gi det et lite oppkok, og ta den av når kålen har blitt litt myk, uten at den har mistet spensten. Renn av.
Smør en langpanne eller ei form. Legg kålen utover og smuldre Norzolaost over. Gratiner midt i ovnen i ca 10 minutter
Ferdig - og nyt!
Nydelig ved siden av biffkjøtt, og jeg tenker at det passer til all slags litt kraftige kjøttretter.
I følge Sara kan du fint bruke parmesan eller annen god ost også til gratineringen
Du finner originaloppskriften HER
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱