Fyll kjøkkenhagen med blomster
Mar 06, 2025
OK, det er kanskje ikke det du tenker når du skal starte kjøkkenhage, at du skal fylle den med blomster. Du skal selvfølgelig fylle den med mat. Men, ikke glem blomstene. Grønnsaker er for det meste akkurat det - grønne. Det å få inn litt blomster i kjøkkenhagen skaper en helt egen energi og glede. Med farger!
Farger gjør det mer interessant å se på, det tiltrekker pollinatorer - og de vil vi ha inn i kjøkkenhagen. Det gir mer mangfold som igjen gjør at plantene holder seg friske
Hvis du ikke bare tenker blomster, men spiselige blomster, gir det kanskje mer mening å putte dem inn i kjøkkenhagen?! Det er litt artig å kunne bruke blomster til å pynte maten med, ha i salaten eller pynte kaka.
Her er mine blomster-favoritter til kjøkkenhagen
Ringblomst, fordi de er enkle å få til, det er noen ordentlige fargebomber, de kan tørkes og brukes i te eller til å lage ringblomstsalve. Humlene elsker dem. Altså et “must”! De kan selvså seg, og du kan direkte så dem, men jeg liker å så i april for å sette dem ut i slutten av mai. Jeg liker også å ta de inn til snitt, altså lage små buketter, der jeg gjerne kombinerer med andre blomster.
Ringblomster foran rød hagemelde og poteter i bakgrunnen:
Kornblomst er også en favoritt. De er enkle å få til, fine å se til, og supre til snitt. Jeg behandler kornblomstene og ringblomstene likt. De kan selvså seg, og du kan så de direkte i hagen, men jeg liker å få de i gang litt tidligere sånn at de blomstrer tidligere. Et tips kan være å kombinere det. Så noen tidlig, og når du planter de ut, strør du frø rundt, som da vil komme opp og blomstre senere.
Blomkarse er annerledes, men også en favoritt. De vokser senere og ikke så oppreist, så de er ikke egnet til snitt. Derimot er de gode å spise, de gir masse farge til kjøkkenhagen og pollinatorene elsker dem. Både bladene og blomstene er gode i salat, og frøkapslene kan syltes som kapers. Det har jeg ikke prøvd, men jeg har knasket frøkapslene rå mot forkjølelse. De er sterk på smak og hvis du slår det opp, vil du finne at blomkarse har vært brukt som medisinplante mot blant annet forkjølelse. Jeg forkultiverer dem fra april for å få blomstring i juli. Er det kålmøll og kålsommerfugl-år, kan de finne på å angripe blomkarsen også.
Stemor er kanskje en litt uventet favoritt i kjøkkenhagen? Hagen min er full av små, selvsådde stemor, og jeg elsker at de dukker opp litt overalt. Fargerike og fine, og med stadig nye fargekombinasjoner. Blomstene er spiselige, så skal du bake en sommerkake, står kakepynten klar i kjøkkenhagen. Jeg lover det gjør suksess.
Jeg vil veldig gjerne ha løvemunn i min kjøkkenhage. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor, eller, jeg elsker fargene og størrelsen - de passer liksom bare inn! Blomstene bruker jeg å ta inn i buketter, men jeg bruker ikke spise dem. Det må jeg kanskje teste til sommeren, for de ER spiselige. De er også veldig godt likt av pollinatorene, og de er temmelig hardføre, så du kan sette ut tidlig på sesongen, og skulle det komme en frostnatt, vil de mest sannsynlig bare riste det av seg. På senhøsten er det gjerne løvemunn og ringblomstene som står igjen, når den første nattefrosten har tatt alt annet. Bare det, er verdt å dyrke dem for.
En annen spiselig blomst, som har blitt en favoritt, er sommermalva. Den trives godt her. Det er aldri noe tull. De er villige, blomstrer masse og har fin høyde! Det er gøy med planter som skaper litt høyde. Her jeg dyrker, kan vestavinden legge hele kjøkkenhagen flat på en dag, men sommmalva har ganske kraftige, stødige stilker. De tåler litt. Jeg har ikke fått stokkrose til å overvintre her, så da er sommermalva et supert alternativ. De er supre til snitt, for de står nesten lengst av alle.
Den siste blomsten jeg bare må ha, hvert år, er erteblomster. Først og fremst på grunn av lukten, men også de fine fargene, samt at den klatrer og dermed skape høyde. Blomstene er fine i buketter, og de er herdige. Det er lurt å så tidlig, for å sette ut tidlig. De tåler nemlig en frostnatt, og plantene blir kraftigere og finere om de får vokse kjølig.
Diverse blomster fra kjøkkenhagen, her er både sommermalva, erteblomster, ringblomster og kornblomster:
Blomster er gøy! Jeg har enda flere jeg gjerne skulle delt med deg, men det får bli til et senere innlegg. Om du ikke hadde tenkt å ha blomster i kjøkkenhagen din i år, håper jeg at jeg har gitt deg noen ideer nå? Jeg lover at du vil kjenne på den energien og gleden som blomstene gir, hvis du gir det en sjanse. Og skal du bare velge én, gå for ringblomstene. De er energibombene i hagen og så enkle at de fikser seg selv🌼
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱