Lag ditt eget urtesalt!
Jul 18, 2023Hvis jeg skal si hva jeg bruker aller mest fra hagen - er det antakelig urtesalt
Det bruker jeg stort sett hver dag! Tenk på hvor ofte du bruker salt, og så bytter du saltet med urtesalt - der er jeg! Jeg bruker sjeldnere og sjeldnere rent salt. Urtesalt gir mer smak og mindre salt - som er generelt bra for kroppen!
Nøkkelen ligger i å ha flere å velge mellom. Likevel er det urtesaltet jeg bruker mest, og som passer til stort sett alt, det som består av løk, hvitløk og selleri eller løpstikke. Det handler vel om at både løk og selleri fungerer som smaksforsterkere på annen mat
Ellers bruker jeg lage litt ut fra hva jeg har. Urtesalt med fennikel, hvitløk og sitron er veldig godt. Kanskje skal jeg prøve en variant med rabarbra i år?!
Urtesalt med fennikel er inspirert av en oppskrift fra Sara Bäckmo. Det er godt til fisk, men det går også fint på salat eller egentlig det meste.
Har du ikke har løpstikke eller selleri, kan du lage et rent løksalt. Du kan benytte den løken du har, om det er flerårig løk som ramsløk, gressløk, pipeløk eller luftløk, eller kanskje gresset av kepaløk, vårløk eller lignenede. Ikke bruk dine fineste løk, men bruk det som ble smått eller som er til overs når du høster.
Jeg bruker et fint havsalt til urtesaltet. Jeg har prøvd å lage med grovt, men det ble for store klumper av salt for vår smak.
Basisen er løk og urter som kjøres i en kjøkkenmaskin til en fuktig masse. Tilsett ca ¼-⅓ salt til massen. Dette røres godt sammen. Deretter legges massen utover en bakepapirkledd plate eller silikonmatte. Jeg tørker i dehydrator på 41 grader i 1-2 døgn ettersom hvor mye det er og hvor tykt du har smurt det utover. Du kan tørke i ovn, med døra på glipp, og så lavt som du klarer å stille temperaturen. 40- 50 grader.
Saltet tørker i store flak. Kjør flakene i kjøkkenmaskin eller bruk morter, til den er så grov som du ønsker. Kjører du det lenge i kjøkkenmaskin blir det veldig fint og mye støv, så jeg bruker kjøre det ganske kort
Her er oppskriften på mitt basis urtesalt:
3-4 stilker løpstikke eller selleri
7-8 stilker blad- eller kruspersille (om du har)
1-3 løk (småløk fra landet, vårløk, purreløk, pipeløk eller hva du har)
3 små hvitløk
1 dl fint havsalt
Det kan være lurt å lage litt større mengder når du først lager. Hvis du først får smaken på det, kan det hende du vil bruke det til alt! Urtesalt er også fint å gi bort i gave
Lykke til!🌱
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱