Urter er Gøy! Bli Inspirert til Å Dyrke og Bruke Dem!

anisisop appelsinmynte basilikum dill fennikel koriander løpstikke mynte oregano peppermynte persille urter Aug 06, 2023
Oregano er en av urtene i kjøkkenhagen

Urter er gøy! Det er noe jeg har lyst å lære mer om, både hvilke jeg kan dyrke og hvordan jeg kan bruke de - og ikke minst hvilke ville urter vi kan høste!  Her tenkte jeg ta deg gjennom hvilke urter jeg dyrker og litt om hvordan jeg bruker de. Men som du skjønner, her er jeg i utvikling, for dette er et superspennende område. 

 

Vi må begynne et sted, så da blir det litt om hva urter er, hvilke urter jeg dyrker i hagen i år, og hvordan jeg bruker dem, sånn at det kanskje kan inspirere deg til å utforske mer om dette og!

Urter er planter som typisk brukes til å legge til smak, aroma og farge i matlagingen. Plantene brukes også i medisinske formål, til tebrygging og i aroma-terapi. Det finnes utrolig mange urter,  og mange av de som vi er best kjent med, kan vi faktisk dyrke selv, selv med kort sesong og kjølige somre. 

 

Her er en liste over urter jeg har i hagen:

  • Peppermynte og Appelsinmynte: Disse bruker jeg av hver dag. Hver morgen startes med en kopp myntete, fordi det er godt, og er bra for det meste. Du kan lese mer om det her. Peppermynte har jeg hatt i flere år, appelsinmynte er ny av året.
  • Løpstikke: En tidlig urt med kraftig smak til supper og gryter. Jeg liker å ha den i urtesalt. I år tørket jeg en del allerede i begynnelsen av juni for å ha til matlagingen utover året. Tørket blir den også mildere på smak.
  • Oregano: Trenger vel ingen nærmere presentasjon. Egen oregano har mye smak! Jeg klipper ned og tørker. Oregano overvintret denne vinteren, men det tenker jeg kan variere fra vinter til vinter
  • Dill: Perfekt til fiskeretter og sylting. Jeg fryser ned dill i glass så jeg har hele vinteren.
  • Koriander: Veldig lett å dyrke, men går raskt i blomst. Mange asiatiske retter inneholder koriander, men den kan brukes til mer enn det. Jeg tar gjerne litt i salaten, og har lyst å utvide bruken! Det er mange som ikke liker koriander i det hele, men jeg synes det er en spennende urt. Jeg fryser koriander på glass, på samme måte som dill.
  • Bronsefennikel: En kjempefin plante med en mild anissmak. Ny av året her. Jeg har den i salater, den skal og være fin til fisk. Jeg har laget urtesalt med fennikel og sitron for å ha til fiskeretter.
  • Anisisop: En fin urt med lett anissmak. Jeg tenker bruke den til te.
  • Kruspersille og Bladpersille: Et must i hagen hos meg! De kan brukes til alt, og inngår alltid i salaten. Jeg bruker de også i urtesalt. Begge kan fryses ned i poser eller på glass, for å ha til vinteren
  • Basilikum: Er jo bare nydelig! Basilikum er veldig varmekjær, så jeg har de inne på kjøkkenbenken eller i drivhuset. Basilikum spises bare fortløpende her - i salat, på brødskiva eller som pesto. 

 

Her sitter jeg med min fine bronsefennikel - som både kan brukes i salat og i blomsterbuketter

 

Urtene kan være ettårige, toårige, eller flerårige. De flerårige kommer igjen og igjen. Noen er flerårige, men dyrkes som ettårige fordi de ikke er herdige. 

 

Basilikum, dill, fennikel og koriander er ettårige og må sås på nytt hvert år. 

 

Persille er toårig. Første år kommer bladene, mens andre året går planten opp i blomst og frør seg, før den blir borte. 

 

Løpstikke, anisisop, oregano og mynte er flerårige, og vil komme tilbake år etter år om de trives og får riktig stell. Løpstikke og peppermynte er godt herdige, mens oregano og anisisop er litt på grensen i forhold til herdighet her hos meg.

 

Løpstikke er en flerårig og tidlig urt. Bildet er tatt 21. mai

 

Hvordan dyrke urtene

Pass på plassering. De fleste urtene vil ha fullt sollys og veldrenert jord. Det er lurt å gi plantene kompost eller jorddekke av gressklipp. Det heter at urter liker skrinn jord, men det stemmer ikke helt. De setter pris på litt næring i løpet av sesongen. Alle urtene kan fint dyrkes i potter. 

 

Vær obs på mynten. Det er lurt å gi den begrenset rom. Enten i potte (som du kan grave ned) eller et område der du kan begrense den - for den sprer seg veldig!

 

Jeg har mine urter rundt omkring i kjøkkenhagen, og synes de gir fine innslag mellom grønnsakene. Samtidig vurderer jeg å lage et eget urtebed.  I permakultur er urtespiral det ideelle urtebedet, så det hadde vært artig å lage, men det får bli et senere prosjekt. 

 

Takk for at du leste og håper det ga noen ideer til hvilke urter du kan dyrke hos deg!

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!