Har du lyst å dyrke tomat? Her er hvorfor du skal vente
Sep 28, 2023La meg si det med en gang. Er du ny på dyrking, og har lyst å dyrke noe som er gøy og som kan gi deg noe å ha i salaten eller på brødskiva?! IKKE begynn med tomat!
Jeg vet ikke hvorfor det er er sånn, men veldig mange begynner med tomat. Jeg gjorde det samme. Jeg tror det har med hvem vi inspireres av. Hobbydyrkere i varmt klima dyrker alltid tomat. Og du ser de der fine buskene, og store korger med perfekte, fine tomater i alle slags farger. Det er det vi vil ha!
Men så blir det ikke sånn! Det er ikke noe problem å så tomat, det er heller ikke noe problem å få de til å vokse. De er veldig villige, de vokser fort. De begynner til og med å blomstre i løpet av sommeren. Det blir masse blader, det blir masse blomster, men så…
Det tar minimum 50 dager fra en tomatplante blomstrer til at du har en moden tomat. Da har du en tidlig sort, ofte en busktomat, med små kirsebærtomater. 50 dager, det er nesten to måneder. Om planten din blomstrer i midten av juli, kan du forvente å spise av den i midten av september.
I midten av september begynner det å bli kjølig ute, og sola står lavt på himmelen. Det er mindre lys til å modne frem tomatene.
Bildet under viser mine tomatplanter i lille drivhuset i 2015, med masse blader, masse blomster og tomater som har begynt å modne i september:
Jeg vil ikke ta fra deg motet, for det går an å dyrke tomater i nord. Men jeg vil at du skal tenke på at det krever ganske mye.
Jeg er ingen ekspert. Jeg har mislykkes flere ganger enn jeg har lykkes, men de to siste årene har gått ganske bra. Det som er viktig for å lykkes er:
- Timing. Tomatene må sås tidlig, jeg sår de i begynnelsen av mars.
- Prikling og ompotting. Plantene vokser raskt og de vil ha godt med næring. De må prikles og pottes om ettersom de vokser. Det blir i alle fall to ompottinger før de kommer ut i drivhuset
- Varme og sol. Tomatplanter vil ha mer enn 15 grader for å trives. Da må du ha drivhus eller dyrke de inne (om du dyrker med gjennomsnittlig 10-12 grader på sommeren, slik jeg gjør)
- Mer varme og sol. Tomatene elsker varme. Lukk drivhuset ditt og fiks automatisk lufting. Det er enkel dings (gasspatron), som åpner lukene i drivhuset når det blir for varmt.
- Vann!! Tomater er tørste planter, og for å få god utvikling på de, må de vannes jevnt. En form for automatisk vanning er lurt
- Næring! Du må gi tomatene næringsrik kompostjord. De får bokashijord hos meg. I tillegg får de gressklipp i løpet av sesongen
- Oppbinding. Du må vite hvilken type tomater du har, om det er ranketomater eller busktomater. Min erfaring er at begge deler behøver oppbinding, for når tomatene kommer, blir grenene tunge og de legger seg ned. Ranketomater må bindes opp i hele høyden
- Klipping og beskjæring. For å få modne tomater, er det viktig å få luft og lys inn til tomatene. Har du ranketomater, er det viktig å tyve de, det betyr at du skal fjerne alle sideskudd. Busktomater skal danne sideskudd, men det er fortsatt viktig å fjerne blader for luft og lys.
Det er ingen andre grønnsaker i hagen som får det stellet som tomatene krever. Så tenker du at å dyrke grønnsaker er krevende, at du må være hjemme om sommeren og at du ikke har tid. Da dropper du tomatene!
Jeg vil ikke ta motet fra deg, men jeg vil ikke at du hiver deg ut på tomatdyrking som første hageprosjekt, og så oppleve at du ikke har “grønne fingre”!
Har du lyst å stelle og stulle med plantene dine fra mars, og får inspirasjon med tanke på modne tomater i september, da er tomatdyrking for deg.
Jeg har selv vurdert å kutte de ut. Fordi det er masse arbeid, og ikke så bra uttelling! Men så kom denne supersommeren, med masse varme og sol - som tomatene elsker! Plutselig oppfører plantene seg sånn som du har sett det på Youtube, de produserer uansett. Til og med de pjuske plantene, de jeg bare satt ned uten håp, har blitt sterke planter med masse tomater!
Denne sommeren har vært skikkelig artig for tomatbonden i meg, så da blir det vel tomater neste år igjen!
For å konkludere: vent med tomater, om det ikke er akkurat det som inspirerer deg til å dyrke! Det er så mye annet som er enklere, og krever mindre av deg som dyrker. Hvis du tenker på dyrkingen som en stige, der hvert trinn krever litt mer, er blader og spirer på trinn 1, urter på trinn 2 og tomater på trinn 6! Ikke begynn på trinn 6, men start med trinn 1 og ta det stegvis - så skal du se at du også har grønne fingre!
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱