Få tidlig høsting av grønnkål og salat!

grønnkål herding salat tidlig utplanting utplanting Jul 24, 2023
Grønnkålen som ble plantet ut tidlig i mai

Tre av mine grønnkålsplanter, sådd i april, ble mine prøvekaniner i år

For hvor tidlig tåler de å settes ut egentlig?!

 

Jeg innrømmer det - jeg vil pushe plantene mine ut så snart jeg kan på våren! Som du sikkert skjønner, begrensninga ligger ikke på meg, men selvfølgelig på været!

 

Jeg vil gjerne ha ut noen planter i begynnelsen av mai. Men her i Troms, er det ofte nesten full vinter enda! I alle fall sett med sørafor-øya, for +2 grader og sludd er jo vinter, selv om vi som bor her, tenker på det som vår. 

 

Det er masse lys i begynnelsen av mai - det er faktisk bare et par uker før det er midnattsol. Og det lyset vil jeg få utnyttet!! Jeg får utnyttet det i drivhuset, men det fine med å få ting ut i landet, er at da har de jo kommet til sitt endepunkt, og jeg får en plante mindre å tenke på!

 

Inspirasjonen til å pushe plantene mine ut tidlig, kommer fra Charles Dowding som er No Dig- guruen i Somerset i England. Han setter ut planter tidlig! Men selvfølgelig, det er STOR forskjell fra sør-England til Nord-Norge. Jeg ser likevel hva han setter ut i februar-mars, under fiberduk, og tenker at noe av det kan jeg sette ut i mai her. Og noe av det funker!

 

Så i år satte jeg ut grønnkål- og salatplanter 3. mai - i 2 grader og sludd, med fiberduk over - og sa lykke til!!

Nyplantet grønnkål, 3. mai:

Det var plussgrader da jeg satte de ut, men det var tele i bakken og det kom flere frostnetter og -dager etter dette. Snøen og vinteren ga seg ikke før mot slutten av mai. Jeg satte grønnkålen rett i jorda, men på en lun plass der jeg kunne stikke spaden godt ned i jorda før jeg møtte på tela. Salaten satte jeg i en lav pallekarm. I opphøyde bed og pallekarmer slipper tela tidligere, siden sidekantene blir varmet opp av sola. Så jorda i pallekarmen var godt tint, men det var ikke den luneste plassen - og jeg glemte fiberduken…

 

Grønnkål og salat er av de tøffere grønnsakene. Det var derfor de fikk bli mine testpiloter. Og enda de fikk verre forhold enn jeg hadde forutsett - siden jeg glemte fiberduken i starten, og temperaturen var nede i -5 på natten, klarte de seg! De så stusselige ut, så jeg var ikke sikker på om det ville gå. Men så snart temperaturen begynte å stige, satte de fart!

 

Testpilotene mine kom seg godt og ble etterhvert kraftige og fine planter, som har gitt tidlig avling. Det er ikke så mye jeg kan høste av ute på friland i juni. Men disse kunne jeg høste av, selv om det var vinterlig til midten av juni. 

 

Du risikerer to ting ved å sette ut planter tidlig. Det første oppdager du fort, for du vil se om planten har fryst i stykker. Bladverket blir gjennomskinnelig, mister spenst og tar seg aldri opp igjen. Det andre du risikerer er at planten blir stresset, og dermed går rett i overlevelsesmodus. Da vil den produsere blomster og frø så snart som mulig - det heter at den går i stokk. Når det skjer, blir det lite eller ingenting å høste. Da høster jeg det jeg synes er verdt å høste, så går resten på komposten.

 

Nå i juli viser det seg at 2 av de 3 grønnkålene jeg testet med i mai, har dannet blomsterstilk. Grønnkål er 2-årige planter, de skal gå i blomst i år 2. Dermed viser eksperimentet mitt, at med så kald vår som i år, opplever planten at den har hatt sin vinter, og vil blomstre. Samtidig tok det så lang tid, at jeg har kunnet høste masse av plantene likevel.  Dermed tenker jeg at det fortsatt er verdt å gjøre det! Hadde mai vært mildere, tror jeg plantene hadde taklet det

 

Salatplantene virker å være uberørt av den kalde våren. De produserer fortsatt blader til meg nå i juli.

 

Alle bladgrønnsakene høster jeg over tid. Fra de begynner å få en robust størrelse, og det er ofte tidligere enn en skulle tro, så høster jeg de ytterste bladene og lar kjerna stå igjen og vokse videre. På grønnkålen høster jeg de nederste bladene og lar toppen stå. De spede bladene av grønnkålen er kjempegode i salat! 

 

For å oppsummere, er jeg veldig fornøyd med mine testpiloter og hva de tålte. Jeg er også fornøyd med å se at selv om grønnkålen går i stokk, er det mye mat å hente før det! Samtidig er det lurt å så en runde med grønnkål litt senere, som kan stå til høsten og vinteren, om de første skjærer seg. 

 

Jeg vet nå, at jeg skal sette ut salat og grønnkål tidlig neste år og! Jeg vil og prøve meg videre med litt flere kålplanter. Blant annet har jeg lyst å teste med kålrot.

 

Om du også har lyst å prøve, vær bevisst på hvilke planter du gjør det med. Prøv med salat og grønnkål, men ikke ta sjansen med planter du har hatt stående lenge, og som du ikke kan så på nytt om de feiler. Altså vent med purreløken og sellerirota! 

 

Det er egentlig lurt å vente med de fleste plantene, til at du er trygg på at det er slutt på nattefrost. Her på Sommarøy er det i slutten av mai, men i år var det så kaldt at jeg ventet med nesten alle til juni. Kunsten er å time dette sånn at de ikke blir stående å stampe i små potter for lenge, men det får bli et nytt innlegg!!

Salatplantene som ble satt ut 3. mai (bildet tatt i juli):

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!