Tid for frø! Hvilke frø skal du kjøpe?

belgvekster bladgrønnsaker dyrke løk frø grønnsaksfrø kål rotgrønnsaker salatsorter sorter urter Jan 04, 2024

Juhuu! Det er tid for frø!

Har du vært inne på sidene til frøforhandlerne og sett? Det er så mye fint å se på og velge i, så man kan bli helt forvirret. Og blakk.

Hver frøpose koster ikke allverden, men det baller ganske raskt på seg.

 

Jeg har ikke gjort frøbestillingen enda. Det står på agendaen, men jeg har kjøpt litt frø i løpet av året i fjor, og har et ganske så bra frølager fra før, så jeg skal prøve å begrense meg.

 

Hvilke frø trenger man?

Er du helt ny på dyrking, vil jeg anbefale deg å begynne med bladgrønnsaker. De er ganske raske, og de er anvendelige. De fleste spiser en del grønn salat i løpet av sommeren, og det er faktisk helt unødvendig å kjøpe. Når du først skal dyrke bladgrønnsaker, bør du dyrke mer enn en sort. Ellers vil du gå veldig fort lei av din egen salat.

 

Her er tips til noen salatsorter jeg liker å dyrke:

  • Hjertesalat Little Gem
  • Romanosalat Freckles
  • Plukksalat Baby Leaf (da får du også en miks av farger og smaker)
  • Hodesalat Buttercrunch

Hjertesalat Little Gem:

 

I tillegg vil jeg anbefale noen bladgrønnsaker som vil gi mer smak til salaten:

  • Rukkola (ettårig eller flerårig, er egentlig i kålfamilien)
  • Asiasalat fargemiks (miks av ulike sorter, noen er ganske sterke på smak)
  • Svartkål/ palmekål
  • Mangold/ bladbete (Glatter Silber har hvite stilker, Rainbow har flere farger, Bulls Blood får røde blader)

 Asiasalat fargemiks:

 

For å gjøre salaten enda mer spennende, vil jeg spe på med noen urter. Urter er også veldig enkle å dyrke, noen er til og med flerårige:

  • Gressløk (flerårig)
  • Bladpersille
  • Kruspersille
  • Koriander
  • Dill

 

Det ble en hel del, bare til å starte med. Ikke bli overveldet, du behøver ikke alt. Ta med deg det som passer deg, og la resten være😉

 

Vil du for alvor gå inn for kjøkkenhage og grønnsaksdyrking, har jeg noen frøtips for det også. Rotgrønnsaker hører med. Dyrk det du liker, som du vet familien din spiser. Har du lyst å utfordre litt, fyll på med en ny grønnsak for året. Ikke kjøp mange forskjellige frø til grønnsaker du ikke vet om dere spiser. Begynn med det trygge, og utvid med én ny om du vil. Det er veldig lett å ta av i frøhandlingen, med alt som hører artig ut. Bare husk at hvert frø blir en liten plante, som igjen skal tas vare på, så det er lurt å holde litt igjen. Jeg vet, det er ikke lett, men tenk på mai-juni, når plantene begynner å vokse til, du skal ha plass og du skal få de ut. Det er i alle fall flaskehalsen hos meg. Da skal værprognoser, klargjøring av bed og utplanting sjongleres og tilpasses. Har du for mange planter da, kan du være sikker på at de du ikke bryr deg mest om, vil gå dukken. Jeg vet, for jeg har gjort det selv - hvert år…

 

Tilbake til rotgrønnsakene. Gulrøtter spiser de fleste, så det er artig å dyrke. Rødbeter er både sunt og godt, og har blitt en ganske vanlig grønnsak etterhvert. Reddiker er de raskeste. Kålrot og nepe er også fine.

  • Gulrøtter. Cosmic Purple, hvis du vil prøve en lilla gulrot. Den er ekstra søt og god. Nantes-sortene er de tradisjonelle gulrøttene, oransje og gode. De tåler også noe lagring.
  • Rødbete Forono er en avlang sort. Boltardy er den jeg har dyrket mest av. Det er gode sorter begge. Det finnes også gulbete, polkabete og hvitbete, om du har lyst å teste. Jeg har lyktes best med de røde.
  • Kålrot. Jeg bruker dyrke en norsk sort som heter Rana, eller Vigod. Begge er fra Solhatt.
  • Nepe. Målselvnepe er klassikeren for Nord-Norge. Jeg har mistet frøene jeg hadde, men håper å få tak i nye. De er ikke til salgs kommersielt. Jeg har også dyrket Petrowski og Solanepe, som begge er gode.

 Solanepe er lilla over skuldrene:

 

Vil du at kjøkkenhagen skal gi deg litt matauk, da kommer du ikke unna kål. Jeg har blitt mer glad i kål, etter at jeg begynte å dyrke selv. Noen kålfavoritter:

  • Purpurkål, eller rød grønnkål. Du kan gjerne kjøpe en grønnkålmiks, da får du en blanding av purpurkål, svartkål, sibirsk bladraps og vanlig grønnkål.
  • Brokkoli. Vi bruker mye brokkoli, og den er grei å dyrke. Calabrese gir ett mellomstort hode, deretter små buketter. 
  • Hodekål. Har du lyst å prøve deg på hodekål, vil jeg anbefale deg å prøve spisskål Express. Det er den raskeste hodekålen, den er veldig mild og god og har blitt en favoritt hos meg.

 

Belgvekster hører også med i kjøkkenhagen. Jeg kan dyrke sukkererter, erter og bondebønner på friland. Andre bønner må jeg ha i veksthus. Hvis du vil dyrke vanlige erter og bondebønner, må du bestemme deg for å ha mange planter. Det monner lite med en eller to. Da er det bedre å gå for sukkererter, som gir mer, jo mer du høster.

  • Sukkererter. Brytsukkererter (Sugar Snap-typer) har runde belger, og er de søteste og sprøeste. Andre fine sukkererter med flate belger, er Shiraz, som har en fin rød farge. Golden Sweet har gule belger.



Til slutt må vi jo ha med løk. Hvitløk settes som fedd i oktober, så de er ikke så relevante når vi snakker om frø. Det samme gjelder kepaløk, som er enklest å dyrke fra setteløk i mai. Gressløk nevnte jeg under urter. De jeg vil nevne her, er vårløk og salatløk.

  • Vårløk. Jeg har dyrket sorten Ischikrona, som til og med har overvintret i drivhuset.
  • Salatløk er en favoritt hos meg. Den er mild, god og villig. Jeg tror jeg har lyktes med den hver eneste gang. Red Long of Florence heter sorten jeg dyrker.

 

Det ble en hel lang liste med frø. Som nevnt tidligere, du trenger ikke alt, du tar med deg det som passer deg, og dropper resten. Jeg kjøper de fleste frøene mine fra www.solhatt.no siden de dyrker frem frø i Norge, og passer på at vi beholder sorter tilpasset vårt klima. Andre steder jeg handler er www.impecta.no, www.plukkselv.no og www.gardenliving.no 

 

Jeg håper du ble inspirert til å kjøpe noen nye frø i år. Det å så og dyrke frem egne planter er artig og givende. Utvalget er mye større enn om du kjøper småplanter senere på sesongen. Det er heller ikke sikkert at du får tak i småplanter av det du vil dyrke, og prisen blir mye høyere. 

 

Lykke til med sesongen. Vil du ha flere tips, meld deg på epostlista under, så dukker jeg opp i innboksen din sånn omtrentlig en gang i uka.

Alle grønnsakene nevnt her, trenger du ikke begynne med før i mars-april. Men da kan det være lurt å rigge til en krok med ekstra lys. HER finner du guiden min på hvordan du kan rigge deg et planterom eller et hjørne av stua, der du kan fordyrke småplanter.

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!