Spis grønt fra benken midt på vinteren

alfalfa brokkoli erter erteskudd ertespirer grønt hvitløksspirer karse mungbønner skudd spire spireboks spirer Jan 16, 2023

Har du testet å spire, eller dyrke frem mikrogrønt?

Det er litt kult å ha egendyrket mat på kjøkkenbenken, midt på vinteren, og faktisk kunne droppe å gå på butikken og kjøpe paprika fra Spania.

Og det funker faktisk! Jeg synes faktisk det er helt ok å erstatte paprikaen med spirer, og bare så du vet det, så er jeg veldig glad i paprika! Kanskje du og er det, og samtidig prøver å være miljøbevisst i hverdagen. Da er dette et lite tips!

 Så tipset er å kjøpe en pakke med grønne eller gule erter, ta en god neve av de og legg i litt vann mens du er på jobb. Når du kommer hjem, har du litt jord i et druebeger eller noe annet med hull i bunnen så vannet kan dreneres ut. Strø ertene utover jorda, de kan ligge tett i tett, fukt jorda, sett på lokket på druebegeret, eller dekk med plast eller annet gjennomsiktig lokk. Nå kan du vente noen dager og se hva som skjer. Det kan være lurt å lufte litt ut innimellom, og passe på at jorda er fuktig, men ikke våt. Etter cirka ei uke, kan du klippe dine første erteskudd. Jeg bruker klippe de helt ned og legge de i ei skål med lokk i kjøleskapet, og så venter jeg på at det skal vokse opp en runde to med skudd. Gi de ei uke til, så kan du klippe runde to. Etter det bruker jeg hive jorda og ertene på komposten, men du må gjerne prøve en runde tre, hvis det ser ut som at ertene er klare for det!

 

Spirer, hva er det og er det gøy?!

Har du ikke vært borti spirer tidligere, er det veldig enkelt frø som du gir fukt og varme sånn at de spirer - helst i en beholder. Deretter spiser du hele greia, både frøet og frøplanten når den har blitt sånn passelig stor. Dette går veldig fort. På bare et par dager kan du begynne å spise av frøene. Hvor lenge du liker at de spirer, finner du ut av selv. Du bare begynner å spise av de så snart de har spirt, så spiser du av de så lenge de varer. Da vil du fort finne ut hvilket stadium du foretrekker.

Jeg synes spirer er både gøy og godt - nå! Men jeg kjøpte meg en sånn spireboks for noen år siden, med en del frø - og forstod ikke greia!! Jeg syntes det var et pes, med den skyllinga og hvor skulle den der boksen stå, og det gikk den veien det måtte - det ble ingen spirer og det var bare mas og ikke noe gøy!!!😝

 

Så hva har endret seg?!

For det første har jeg fått øynene opp for at spiring er mer enn karse. Tror det var det jeg hadde kjøpt, for det var det vi lært på skolen å spire, og jeg tror det var det jeg fikk kjøpt på hagesenteret der jeg kjøpte spireboksen. Ikke spesielt inspirerende!

Det var Sara Bäckmo som åpnet øynene mine for spirer - som hun også har åpnet øynene mine for mye annet. Har du enda ikke blitt kjent med hennes blogg og Youtube-videoer, har du masse fint å sjekke ut. Hun er (var iallefall) Sveriges største influenser - og det på selvforsyning av grønnsaker!! Veldig kult!

Iallefall, hun satte i gang med et spireprosjekt i fjor vinter, som jeg fikk med meg. Og hun spirte jo så kule ting - hvitløksspirer, mungbønner, brokkoli og annet morsomt! Det var bare å hive seg rundt og finne en norsk leverandør av frø til spirer!

Det finnes flere bra! Både Solhatt.no, Plukkselv.no og helt sikkert flere, men jeg bestilte fra Sanabona.no. De har mange typer frø, og de har flere typer spirebokser. Vil du spire for spirer (der du spiser frøet også), vil jeg anbefale at du kjøper en spireboks med flere etasjer. DET er det som gjør at jeg synes det er artig nå. Jeg spirer flere typer samtidig og får forskjellige smaker og konsistenser på spirene samtidig! Du kan lage deg din en hel liten salat, bare på egne spirer, om du vil!

Det er vel ikke til å komme fra at det er blitt litt trendy med de spirene. Etter at jeg begynte å spire de selv, begynner jeg å legge merke til når de dukker opp rundt omkring. Jeg har nettopp vært på jobbreise, og spist en del ute. Hotellet jeg lå på i Bjørvika i Oslo, hadde 2 sorter spirer på frokostbordet - alfalfa og karse. Rødbetsalaten jeg spiste på Egon i Ålesund, hadde en fin liten dusk med spirer på toppen, tror kanskje det også var alfalfa. Jeg tipper at grunnen til at det er blitt populært, er at det er masse smak og masse næring i de små frøplantene.

Jeg har ikke satt meg inn i hvor sunt det er, annet enn at jeg har fått med meg at det er sunt! 😉

For meg sier det seg litt selv. Frø er jo pakket med all den næringa den lille frøplanten trenger for å komme i gang. Frøplanter skal ikke ha gjødsel før de har dannet ekte blader og blitt noe mer enn en frøplante, for de har den næringa de trenger frem til da.

Min drivkraft ligger heller i det å utfordre meg selv til å være mest mulig selvforsynt av grønnsaker. Nå midt på vinteren, er det begrenset hvor mye grønnsaker jeg har å by på - iallefall som er ferske og egner seg til å spise på brødskiva eller i en salat. Da er spirer fint å ta til. Det går fort fra jeg “sår” til at jeg kan høste og spise. De kan dyrkes på kjøkkenbenken og behøver ikke ekstra lys eller stell, utover vann. Det er godt, og det er artig!

 Jeg har ikke sett på det med økonomi, for det er de andre tingene som driver meg. Men da jeg bestilte mine første poser med frø til spiring, gjorde jeg meg noen tanker om at de små posene ble ganske dyre. Denne vinteren har jeg bestilt store poser, og da føler jeg meg trygg på det er økonomi i det og. Sammenlignet med å kjøpe paprika, agurk og tomat til å ha på brødskiva og i salater. Egentlig fikk jeg lyst til sjekke dette litt nærmere!🤔

 Har du lyst å prøve å spire selv, men er usikker på hvordan du skal komme i gang?

Sjekk denne guiden jeg har laget til deg: https://www.beatemortensen.no/pa-kjokkenbenken 

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!