Salat - gode sorter og fordelene med å dyrke de selv

bladgrønnsaker bladgrønt grønnkål hagemelde hjertesalat isbergsalat lollo lollosalat mangold palmekål ruccola rukkola salat Mar 24, 2024
bladgrønnsaker fra hagen

Alle kan dyrke sin egen salat! Og være selvforsynt, opptil halve året!

Du trenger ikke være bonde eller homesteader, for å være selvforsynt på salat. Dette får du til på din lille hageflekk, eller til og med på terrassen. 

 

Når jeg sier salat, mener jeg ikke bare salat - jeg mener nesten hele salatbaren. I alle fall alle de grønne bladene i salatbaren.

 

Spiser du én sort salat, som for eksempel isbergsalat, hver dag i 6 måneder - da blir du lei

Det er det som er så fint, når du dyrker din egen salat, du kan variere, sånn at har lyst å spise salat - hver eneste dag

 

Her er noen gode forslag til bladgrønnsaker og salat du kan dyrke:

  • Hjertesalat (eks. Little Gem)
  • Romanosalat (eks Freckles)
  • Lollosalat
  • Isbergsalat
  • Mangold eller bladbete
  • Rukkola
  • Rød hagemelde
  • New Zealand spinat
  • Grønnkål
  • Palmekål/ svartkål

 

Du trenger ikke alle disse, men dyrk mer enn én sort. Velg deg 2, 3 eller 4, som du heller dyrker mer av. Sånn at det monner. Da kan du gå ut og høste hver eneste dag, da blir det artig. Følelsen av at du har nok, du behøver ikke spinke eller spare, du kan bare bruke og spise, teste og leke deg med det du har dyrket.

 

Du kan dyrke bladgrønnsakene rett utenfor balkongdøra. I potter, i dyrkekasser eller i bed. Hvis du sår selv, er det nesten ikke grense for hvor mange planter du kan ha. De kan stå ganske tett, bare du er ivrig å høste. Helst hver dag. Bladgrønnsakene kommer med nytt, så lenge du høster blader og ikke kutter ned hele planten.

 

Har du lest hva bladgrønt gjør med kroppen? Spesielt den du dyrker selv. Når du bare klipper og går rett inn på kjøkkenet, da får du med deg alle næringsstoffene. Ingen rekker slippe unna, som de kan gjøre når de skal transporteres landet rundt. Bladgrønt er med på å forebygge betennelser i kroppen. Alle grønne salater er bra for tarmregulering og detoks (Myskja, 2018). Trenger du egentlig flere grunner for å dyrke salaten selv?!

 

Jeg bruker tenke at for hver salat jeg høster, er det én mindre salat som trenger reise landet, eller Europa rundt. Jeg så nettopp at hjertesalaten og hodesalaten i butikken kom fra Spania. Tenker du noen gang på hvilken reise maten din har gjort? Det er rart å tenke på at de høstes i et drivhus i Spania, pakkes, lastes, kjøres, lastes om, kjøres, lastes, pakkes, lastes, kjøres mange ganger før de havner i butikkhylla! Matkjedene passer på at vi ikke skal se, eller tenke på det. Jeg mistenker at om vi hadde blitt med på en sånn reise, hadde vi tenkt oss om før vi kjøpte. 

 

Jeg kan hente inn salatblader fra hagen og la de ligge noen dager, men etter 2-3 dager, frister det ikke å spise de. Da går de på komposten, og så henter jeg nytt i hagen. Men salaten i butikken, har neppe nådd butikken på 3 dager. Den er på reise, eller er innom et lager for omlasting og ny utkjøring. Når den omsider når kjøleskapet, får den kanskje noen dager på seg der også. 

 

Du ser forskjellen?! Blir det egendyrket salat på deg i år?!

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!