Rødbeten - den kule, gode og tøffe
Jan 08, 2023Hva er det med rødbeter? Har ikke det vært en litt glemt grønnsak, som plutselig har kommet tilbake og blitt skikkelig kul?!! Vet ikke det har vært sånn for deg, men mitt forhold til rødbeter fra oppveksten var rødbeter på glass - sånne Pariserrødbeter fra Nora!!
Jeg husker første gang jeg fikk servert rødbeter på en annen måte… Det var faktisk Olga som bodde hos oss et år, som ville lage middag en dag. Hennes bestemors rødbetsuppe, eller borsjtj som den heter på russisk. Jeg tror det er Russlands nasjonalrett?! Uansett, den var så utrolig god!! Jeg spurte ikke om oppskriften (følte det var en familihemmelighet 🤔), så etter det har jeg vært på jakt etter den perfekte rødbetsuppa!! Det jeg vet, var at hun brukte kjøttkraft, tror også at hun hadde røkt kjøtt av noe slag i den (dette er leeenge siden, ca 18 år for å være mer presis). Og alle oppskriftene jeg har funnet på nett og i kokebøker, er uten kjøtt..!!
Uansett - rødbeter!
De er faktisk veldig lette å dyrke, og de trives med nordnorsk sommer!! Jeg har dyrket de i noen år, med litt ulikt resultat, så jeg har noen tips å by på:
- Så de i mai, inne eller i (frostfritt) drivhus
- Så tre til fire frø i hver potte eller hver plugg
- Så snart det er trygt for nattefrost, plantes de ut - her er det i begynnelsen av juni
- Jeg setter de i grupper på maks tre, ellers blir de veldig små
- De settes i bed som har fått tilført kompost - det er gjødslingen de får av meg
- Fukt er viktig, for å få størrelse på de, behøver de vann
- Jeg høster av de utover høsten, de største først. De kan fint stå til slutten av oktober her
I fjor fikk jeg nesten ingen rødbeter. Det vil si, de jeg fikk, var pittesmå. Jeg gjorde som ovenfor, men satte de i det lille landet som ligger nærmest trærne rundt kjøkkenhagen. Det tror jeg var tabben. For antakelig suger de trærne til seg alt vannet i det området. Rødbetene mine ville ikke vokse, enda det var en skikkelig våt sommer. Det var kjølig og, men jeg tror ikke var saken. Konklusjonen min var at de rødbeter må ha godt med vann for å vokse😜
Rødbeter lagrer godt!
Jeg tok inn de siste rødbetene i midten av oktober. De har ligget i kjøleskapet til i slutten av desember. Da brukte jeg de siste. Faktisk kjøpte jeg en pakke med beter på butikken, for å supplere med, for jeg har lyst å bli god på å bruke de. Jeg skriver om rødbeter, men tenker egentlig på alle fargene. Vet du at det finnes både røde, gule, hvite og polkabeter? Polkabeter har selvfølgelig polkastriper - de har røde og hvite ringer inni, veldig kult! Note to self, jeg må se om jeg finner frø til polkabeter!
MEN, en ting som var gøy, var at mine egenproduserte rødbeter var freshere enn de kjøpte. Mine var faste og fine, mens de kjøpte var litt myke - de var liksom blitt litt vissen, men brukbare for det! Dessuten var mine større - en liten seier bare det!😁
Så hva bruker jeg rødbetene til?
Det er der jeg øver meg, som jeg gjør med alle grønnsakene mine. Jeg prøver stadig å finne nye bruksområder, sånn at ikke bare er jeg som vil spise de, men resten av familien og 😉😅
Beste brukstips til nå:
Ovnsbakte rødbeter - nam, det er en vinner!! Jeg baker de, gjerne sammen med andre rotgrønnsaker, i steikovnen. Gjør det enkelt, kutt opp i passelige biter, ringle olivenolje over, urtesalt og pepper, og inn i ovnen. Perfekt som tilbehør til det meste!
Mer ovnsbakte beter:
Som over, men med en smuldrepai-deig av mel, havregryn, smør, parmesan og hakkede hasselnøtter over. Da har du en kjempegod vegetarrett i seg selv! 😋 (Oppskrift fra Matprat, sjekk link lengre ned)
Fermenterte rødbeter - kvass:
Fermentert er sunt, rødbeter er sunt = supersunn drikke. Brukes som egneprodusert helsekost! Ta en liten shot daglig for helsa💚
Syltede rødbeter:
I fjor lyktes jeg ikke, men i år ble det verdens beste syltede rødbeter! Jeg har alltid vært mer glad i sylteagurker enn rødbeter, men i år ble rødbetene så gode at de kjøpte syltede agurkene mistet sin sjarme!🤯 Oppskriften er inspirert av diverse oppskrifter jeg har funnet. Du finner den lengre ned
Rødbetsuppe/ borsjtj
Årets variant slo bra an. Den er hentet fra NRK/ Hellstrøm, og hadde biter av rødbeter, ikke revet, som jeg ellers har laget. Jeg toppet suppen med rester av ribba som jeg kuttet opp og stekte, samt en klatt creme fraiche. Tror dette er den beste jeg har laget så langt (men når ikke opp til Olga sin enda - slik jeg husker det😉)
Mine beste syltede rødbeter:
Kok rødbetene hele, med skallet på
Lag krydret 1-2-3 syltelake:
1 del eplecidereddik
2 deler sukker
3 deler vann
Hel sort pepper
Stjerneanis
(Nellikspiker)
Jeg laget 12 dl syltelake (2 dl eddik - 4 dl sukker - 6 dl vann) til ca 1 kg rødbeter, det ble to 0,75l glass med rødbeter. Til det brukte jeg ca 1 ss helpepper og to-tre stjerneanis.
Kok opp eddik, sukker og vann. Tilsett krydderne og la laken kjøle litt.
Når betene har kokt 30-45 minutter og blitt bløte. Tas de over i en bolle med kaldt vann. Dra av skallet mens de er under vann. Bruk gjerne plasthansker, for det er mye farge i rødbetene!
Jeg skjærte rødbetene i tynne skiver, som jeg la over på rengjorte og kokte glass. Hell over laken til slutt. Sett på lokket og la glassene kjøle ned før du setter de i kjøleskapet.
Etter to dager er de klare for bruk! Skal holde i månedsvis i kjøleskapet, men her forsvant de i løpet av jula😋
Kilder/ inspirasjon:
Smuldrepai, Matprat: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/vegetarpai-med-rotgronnsaker/
Rødbetsuppe/ NRK/ Hellstrøm:
https://www.nrk.no/mat/rodbetsuppe-_-borsjtsj-1.15774441
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱