Artig og sunt vinterprosjekt: mikrogrønt og spirer

bokhvete ertespirer karse linser mikrogrønt mungbønner reddik reddikfrø ruccola rukkola smågrønt solsikkefrø spirer Jan 19, 2024
mikrogrønt klar for høsting

 

Jeg skal ikke komplisere dette. Å dyrke spirer og mikrogrønt er sunt, godt og enkelt - det er grunn nok til å gjøre det! 

 

Her er hva jeg tenker: Det er vinter, det er kaldt og mørkt ute, alt der ute er i dvale. Men vi bor i hus og leiligheter med både varme og lys. Det kan utnyttes!

Jeg har ikke behov for å ha full dyrkesesong midt på vinteren, for det er godt med den hviletiden. Det er det som er så deilig med mikrogrønt og spirer, de krever veldig lite. Det er små, korte prosjekter, som du kan starte og stoppe gjennom året, akkurat som det passer deg. Det er ikke som kål eller andre grønnsaker, som du starter på våren og passer på hele sommeren for å høste på høsten, dette er en annen historie. 

 

Så hva er smågrønt og spirer? Jeg vet ikke om det finnes noen eksakt definisjon, men det ligger litt i ordene. Et frø som spirer, blir en spire. Det betyr at for spirene, er det frøene vi spiser. Vi tilfører vann til frøet og trigger det til å spire. Det harde frøskallet mykner opp og begynner å danne en liten plante. Ser du nærmere på den, ser du at den skyter ut i begge ender. En rot og en liten stilk. Da kan du spise den, eller du kan vente litt og la den bli litt større, før du spiser den. Det er spirer.

 

Smågrønt eller mikrogrønt, da lar du plantene få utvikle seg litt lenger før du høster. Du gir frøene noe å vokse på - jord eller en type vekstmedium - og lar de skyte opp og bli små planter. Du kan høste de så snart de har fått frøbladene sine, altså før de har fått sine ordinære kakrakterblad. Når du høster de så tidlig, behøver de lite næring og stell, og du kan dyrke de ekstremt tett. 

 

Hvert frø er som en liten matpakke til den planten som skal vokse. Det er derfor frø er så næringsrikt. Vi spiser jo en hel del frø i hverdagen allerede. Sånn som solsikkefrø, linfrø, chiafrø, linser, bønner, erter og nøtter. Spirer er bare et neste steg i frøenes liv. Det fine er, at når vi spirer frøene, vet vi at de er gode, de lever, de har ikke blitt gamle, uttørket eller dårlige. Du vet at de inneholder den næringa de skal. Samtidig gir spirer en annen smaksopplevelse enn frø.

 

Jeg er ikke så veldig opptatt av det med næring. Eller, det betyr, jeg er opptatt av å få i meg næringsrik mat, gjennom den maten jeg spiser, derfor spiser jeg variert, og dyrker mest mulig selv. Men når det kommer til de næringsstoffene, hvilke og hvor mye vitaminer, jern, kalium og fosfor det er i maten, der ramler jeg av. Det interesserer meg nok for lite. Det holder for meg at det er næringsrikt, og ulike frø har ulikt næringsinnhold, så det er lurt å variere. Da er jeg fornøyd. Resten finnes på google. Jeg googler det gjerne, for å skaffe meg et bilde, men jeg glemmer det like fort… Det er næringsrikt, det er bra for tarmen og kroppen, det er artig, det er grunn nok for meg.



Hele poenget med å dyrke spirer og mikrogrønt, er at det er enkelt. Det er små, enkle prosjekt vi kan holde på med om vinteren, mens verden utenfor er i dvale. Du kan holde på med det om sommeren også, om du vil, for vi har fortsatt varme og lys inne. Jeg foretrekker å flytte prosjektene mine ut.

 

For å gi deg et bilde av hva det krever av deg, så bruker spiring ta fra 3 dager til en uke. Mikrogrønt tar omtrent 10 dager til 2 uker. Det er prosjektet ditt. Etterpå er du ferdig, du er i mål, du har spist opp resultatet, og du kan velge om du vil gjøre det igjen.

 

Du trenger heller ikke mye utstyr. Vil du ikke investere i noe, kan du spire i et glass. Du fjerner lokket og dekker med en liten stoffbit og fester med et strikk. Deretter lager du deg en rutine på å skylle frøene dine på morgenen og om kvelden. Jeg har laget en guide til deg, som gir deg steg-for-steg hvordan du gjør det. Den finner du HER.

 

Vil du dyrke mikrogrønt, trenger du to brett, eller et beger av noe slag, og et brett. Det øverste begeret eller brettet må ha hull for drenering, mens den andre er for å holde vannet på plass. Druebeger er ypperlige til å dyrke mikrogrønt i, men det finnes også veldig fine små minidrivhus med doble brett. Poenget er at du har kontroll på vanningen med å følge med på brettet under. Ingen planter liker å stå i vann, så når jorda er fuktig, kan du tømme bort overskuddsvannet fra brettet. 

 

Jeg liker å bruke jord, men vil du helst ikke ha jord inn på kjøkkenet ditt, kan du få tak i spirematter. Jeg opplever at det blir best tresultat på jord, men her det bare å finne ut hva du liker og hvordan du vil gjøre det. For starthjelp, er det bare å sjekke guiden.

 

Du kan spire og dyrke smågrønt av det meste av grønnsaker og urter. MEN, når du skal spise frøene, bør du passe på at frøene kommer fra et sted som behandler frøene som mat. Jeg bruker kjøpe fra Sanabona. Du har sikkert frø i skuffene du kan teste ut også. Grønne eller gule erter gir veldig gode skudd, de kan også spises som spirer. Chiafrø er gelerende frø, på samme måte som karse og rukkola. Gelerende betyr rett og slett at de danner en gele rundt frøene. Ikke prøv å spire de på glass, men du kan ha de på et fat på bomull, sånn som vi gjorde på barneskolen med karsefrø. Jeg bruker et eget spirefat til dem.

 

Last ned guiden min for flere tips om hvordan du gjør det, og gode frø å begynne med. De jeg liker best å spire akkurat nå, er mungbønner, linser og reddikfrø. Til mikrogrønt er det rukkola, solsikkefrø, erter og bokhvete.

 

Lurer du på hva jeg gjør jeg med de?! Jeg spiser de på enkleste måte. Det er godt å blande bladene fra mikrogrønt med spirer. Litt olivenolje, urtesalt og pepper på, så har du en fin liten salat til lunsjen. Legg en liten dunge av ulike spirer oppå brødskiva med ost eller leverpostei, det gir perfekt både krunsj og smak. Tenk at du erstatter det du kjøper på butikken for å freshe opp maten med. Jeg har stort sett kuttet ut paprika og agurk, og bruker egne spirer og mikrogrønt i stedet.

 

Jeg spiste pasta her om dagen. Da drysset jeg et fint lag med spirer av mungbønner og linser oppå. Det ga en fin krønsj og tyggemotstand sammen med kjøttsausen og spaghettien.

 

Jo mer jeg bruker, jo mer ser jeg muligheter. Det handler gjerne om å komme i gang. Akkurat som med andre grønnsaker eller matvarer du skal lære å bruke. Og når du har kommet i gang, lurer du på hvordan du tildigere klarte deg uten…

 

Takk for at du leste! Jeg håper du ble inspirert, og at du fikk lyst å teste ut selv. Husk å laste ned guiden, om du trenger litt starthjelp. God spiring!

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!