Mangold - bladgrønn og vakker
Feb 12, 2023Første gang jeg hørte om mangold, var da jeg leide meg en parsell på Holt her i Tromsø, for å lære meg å dyrke grønnsaker. Vi kunne kjøpe småplanter for utplanting, og blant dem var mangold. Jeg visste ikke hva det var, eller hva den skulle brukes til, så det ble inga kjøp. Jeg kjøpte heller kjente planter som kål og brokkoli.
Senere på sesongen fikk jeg se hva mangolden gjør med en kjøkkenhage! De er utrolig fine, med friske grønne blader og stilker i rødt, gult, oransje og hvitt. Jeg bestemte meg faktisk straks for at neste år, DA skulle jeg ha mangold i hagen!
Mangold, eller bladbete er ikke en veldig kjent grønnsak. I alle fall ikke her i landet. Den er nok mer vanlig lengre sør i Europa. I alle fall fant lederen av parsellhagene, som var tysk, frem matoppskrifter fra hjemlandet til oss, da vi skulle lage mat fra hagen i lag. De lappene vi lagde av mangold og egg, åpnet øynene til flere av oss!
Siden har jeg hatt mangold i min kjøkkenhage. De første årene hadde jeg en hvit sort, “Glatter Silber”, fordi jeg hørte at de var best for kjølige nordnorske somre. De er sterkere mot å gå i stokk (som betyr at planten blir stresset og dermed skyter opp en blomsterstengel i stedet for de bladene som vi er ute etter).
Jeg fikk fine planter, men egentlig ville jeg jo ha de fargerike! Året etter kjøpte jeg frø til en fargemiks, sorten “Rainbow” fra Solhatt. Og hurra!! Så mange fine, fargerike planter det ble!! De stod gjennom hele sommeren, uten å gå i stokk, ikke før sent på sesongen i alle fall!
Så hva bruker vi mangold til?!
Der er jeg på øvingen. Jeg bruker spede blader i salater, akkurat som de er. Jeg spiser salat av en miks av mine bladgrønnsaker stort sett hele sommeren. Så det går en del mangold der.
Når høsten og vinteren nærmer seg, høster jeg hele planten. Jeg skiller stilkene fra, kapper de opp og fryser ned for seg. Bladene forveller jeg og fryser ned til bruk på vinteren. De bruker jeg på samme måte som spinat. Nylig lagde jeg pastasaus basert på mangold i stedet for spinat, som ble skikkelig godt!
Så mangold kan brukes i både pastasaus, lasagne og pizza. Den kan også kjøres den ned i ulike gryter, egentlig i alle oppskrifter der det står oppgitt spinat.
Stilkene er ganske saftige og crunchy, så det går an å erstattet paprika eller agurk med de. I og med at de ikke har så mye smak, så det er mer konsistensen enn smaken som erstattes. Fra fryst, kan de wokes, eller bare kjøres gjennom en mikser før de går ned i en gryte eller en saus. Jeg har også brukt stilkene i urtesalt. Det behøves gjerne noe vannholdig for å få en fin grønnsaksrøre til å blande saltet med før tørking.
Når sår jeg?
Mangold og rødbeter er samme familien, så jeg behandler de ganske likt. Sår de i slutten av april til begynnelsen av mai og setter de ut når faren for frost er over. Jeg har også vintersådd mangold i drivhuset, for å høste tidlige blader. Jeg høstet av de overraskende lenge, i alle fall ut juni, men da hadde de vist tegn til å ville gå i stokk en stund. Klipper du de ned flere ganger, holder de det gående lenger.
Overvintring?
Jeg har prøvd å overvintre mangold, men det har ikke funket noe særlig. Første året, trodde jeg de som stod ute skulle overleve. De så fine ut, til langt utpå våren, men da tela slapp var det ikke noe liv likevel. De som stod i drivhuset ble soggy og dårlige, sikkert på grunn av luftfuktigheta i drivhuset. I år prøver jeg igjen i der. Håpet er å høste noen tidlige blader på våren. Jeg har og kjøpt frø til en sort som jeg tror er fin til vintersåing, mangold Verde de Taglio. Det minner meg på at jeg må få de frøene i jorden snart.
Så - fikk du lyst å prøve deg på mangold?! Jeg håper det! Både for å piffe opp kjøkkenhagen og for å teste i matveien. Om du googler "mangold oppskrift", får du ikke veldig mange treff. Kan du tysk, er det et tips å prøve det i stedet!
Og har du mangold-tips til meg, hører jeg gjerne fra deg 🤗
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱