Dyrke kepaløk - her er hvordan jeg har lykkes

dyrke løk kepløk løk setteløk Aug 20, 2023
Kepaløk er ikke de enkleste, men dyrk fra setteløk

Hageselskapet har et lite hefte de gir ut, om enkle grønnsaker du kan dyrke selv. En av grønnsakene som står i det heftet, er kepaløk - altså den vanlige gule og røde løken du kjøper i butikken…

 

Jeg ble litt paff når jeg så det, for jeg har prøvd å dyrke løk i flere år, uten at jeg lyktes med det! Siden jeg bor i nord og har veldig kort sesong, som heller ikke er så varm, så har jeg dyrket løk fra setteløk som jeg har forkultivert.

 

Setteløk er små løk, som selges på våren. De små løkene er varmebehandlet for at du og jeg skal lykkes bedre. Her er jeg på litt tynn is, men jeg mener det skal gjøre at de ikke går så lett i stokk. De skal tåle at temperaturen dipper etter at de er satt. En del planter går rett i blomst om de blir stresset, dette kaller vi for å gå i stokk. Med løk betyr det at løken slutter å utvikle seg, og i stedet danner en blomsterstengel. Da får løken får ei hard kjerne. Det vil vi helst ikke skal skje.



Når du forkultiverer setteløken, setter du løken i ei lita potte med jord, og lar løken begynne å vokse før det har blitt varmt nok for å sette den ut. Jeg har brukt å ha de i drivhuset med frostsikring. Så snart det har blitt varmt nok, settes løken som en annen potteplante, ut i bedet. Jeg har brukt å begynne forkultiveringen så snart løkene kommer i posten - ofte i slutten av april 

 

I fjor ble det forsinkelser på leveransen av setteløk. Jeg hadde bestilt setteløk fra Plukkselv (www.plukkselv.no), og fikk en beklagelsesmail i slutten av april, om at de ikke kunne levere før i midten av mai. Oi - jeg som ikke hadde lyktes særlig godt med løkdyrkinga mi fra før. Hvordan ville det nå bli?!

 

Ja, ja, det var ikke annet å gjøre, enn å sette løken direkte ut i bedet og håpe på det beste!

 

Dagen etter 17. Mai snudde været, og værmeldinga viste plussgrader (mer enn 5+) så langt jeg kunne se. Da fant jeg frem løkene mine. All setteløken kom i jorda rundt 20. Mai. 

 

Løk er ganske tørste planter. De liker ikke tørke ut. Det var nok en av årsakene til at jeg ikke lyktes med å forkultivere de. For jeg satte løkene i pluggbrett, med ganske lite jord. Det betyr at de tørker ut ganske raskt. Det er faktisk en av mine største utfordringer i dyrkinga, at jeg lar pottene tørke for mye mellom hver vanning...

 

Det artige var, at løken som jeg tenkte ville få for kort tid ute - slett ikke hadde for kort tid - de ble perfekte. I begynnelsen av august fikk løkene sånn butikkstørrelse! Hurra! DA var jeg ferdig med å forkultivere setteløk! 

 

Så var det den der x-faktoren da - været! Var det engangstilfelle?! Hvor mye hadde været betydd?! Det var ganske varmt i juni i fjor. Juli var ikke spesielt bra, men juni var varm. Var det det som gjorde susen?!

 

Så i år var jeg spent! Ville det fungere med løken i år?!

Årets setteløk ble satt 26. Mai. Det var utrolig kaldt i både mai og begynnelsen av juni. Jeg tok sjansen likevel. Ut med den. Under jord, der er de ikke så utsatt for sludd og kaldvær.

 

Nå er løken klar for høsting. Vi er i midten av august. Noe av løkgresset har begynt å legge seg. Det er et tegn på at løken er klar for å bli tatt opp. Fine løk, i år og! Fra bordtennisball-størrelse til tennistennisball. Superfine! 

 

I år har jeg i tillegg fått ganske fin rødløk. Den røde løken er litt mer utfordrende å få til, enn den gule. Mine har stort sett  blitt på størrelse med en bordtennisball, eller de har bare stått i jorda, uten å legge på seg.

 

Tilbake til den der x-faktoren - været! I år var mai og juni veldig kald. Men så kom sol og varme, som varte helt ut i august. Tidenes sommer!! Herlig sommer!

Men hva betyr det for dyrking av løken?! Usikker!

 

Varmen har gitt tørke, og løk liker godt med fukt. Så selv om varmen gir raskere vekst, så kan tørke ha gjort at løken har vokst saktere. Jeg har passet på at jorda ikke har tørket ut, men jeg har ikke vannet mye. Generelt stoler jeg på at jorda og jorddekke passer på at plantene mine har det bra.

 

Jeg har uansett lyktes 2 av 2 ganger med å sette kepaløk i slutten av mai, direkte ut i bedene. Jeg har lyktes 0 av 2 eller 3 ganger med forkultivering, så da vet jeg hva jeg fortsetter med. Men å si at kepaløk er en enkel grønnsak å lykkes med, er jeg ikke helt med på. I alle fall ikke for oss som dyrker med kort sesong og lave temperaturer!

 

Og, bare for å touche innom det med å så løk selv, så har jeg gjort det og. Der har jeg så langt lyktes 0 av 3 ganger. Disse løkene har blitt på størrelse med setteløk. Det er ikke verdt arbeidet, men jeg liker ikke gi meg, så jeg prøver nok igjen!

 

Dermed er min anbefaling til deg, om du er ny og vil dyrke løk, så begynn med andre løksorter enn kepaløk. Det finnes mange fine flerårige løk som er enkle og gode. Jeg dyrker gressløk, pipeløk og luftløk. Ettårige, raske sorter som vårløk og salatløk er også greie å få til. Vil du prøve deg på kepaløk, kjøp setteløk av gul løk, og sett den direkte ut i bedet ditt i slutten av mai. Det burde funke de fleste steder i landet når det funker ute i havgapet i nord, her jeg er.

 

Tørker løken som er tatt opp: 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!