Jord, torv, kompost. Hva er hva, og hva skal man velge?
Jan 27, 2024Jeg har begynt mange hageprosjekter med å tenke at jeg skal gi plantene mine de aller beste forholdene. Så har jeg dratt og kjøpt jord på sekk. Mange sekker. For å bygge opp det nye bedet. Og så funket det dårlig. Jorda synker sammen og plantene vokser ikke.
Det er ikke lett å vite hvilken jord du skal kjøpe. Jeg kan stå og lure på det fortsatt. Hvilken er best, hva er den beste jorda?
Jeg vet hva god jord er når jeg ser den, og tar i den. Den beste jorda jeg kan tenke meg, er den jeg finner nederst i min egen kompostbinge. Der er det godt omdannet kompost, den beste som finnes. Men, det er kompost og ikke jord
Begrepene er ikke lett å holde fra hverandre. Vi kaller alt for jord, også det som ikke er jord. For eksempel torv, eller kokosjord (oppmalt skall av kokosnøtt). Det selges i butikken som jord. Det er litt merkelig. Ikke bare merkelig, men egentlig provoserende. Fordi det gjør at vi som skal kjøpe jord, blir forvirret. Det tok lang tid før jeg forstod forskjellen på kompost, jord og torv. Nå har det heldigvis blitt mye mer fokus på torv. De fleste har fått med seg at torva hører hjemme i myrene, og konsekvensene det får for klima og naturliv når det tas ut. Vi bør slutte å ta den opp og selge den som jord på sekk.
Torv og kokosskall-fiber er jorderstatning, eller vekstmedium. Planter kan vokse i det, men det er ikke jord.
Så, hva er jord?
Jord er den den opprinnelige jorda i hagen, ute på et jorde eller i skogen. Den har et tynt lag med omdannet organisk materiale på toppen - matjord eller mold, og under der finner du mineralholdige masser som sand, silt eller leire. Det er jord. I skogen vil den være full av liv. I hagen din kommer det litt an på. Under plenen vil det være litt liv, mens i et ustelt hjørne med ugress og oppsamlet løv, vil det være mer.
Hva er kompost?
Kompost er et gjenbruksprodukt. Det er organiske materialer som er omdannet til kompostjord. Den er mørk brun eller svart, fet, og fuktig. Hvis det er kompost fra hagen er den også full av liv. Har du kjøpt kompost, er det ikke sikkert den inneholder like mye liv og heller ikke like mye næring. Kjøpt kompost kan være omdannet under så høy temperatur, at næringen har blitt brent bort. Har du prøvd å hive gressklippet ditt i en stor dunge, og stukket hånda inn i dungen dagen etter, da har du kjent på det. Der er det varmt! Mye nitrogenrikt materiale i komposten fører til høy aktivitet av termofile bakterier, som kan gi 60-70 grader. Da er det lite rom for annet liv. Selv om kjøpt kompost kan ha lite næring, vil jeg foretrekke den fremfor jord på sekk. Kompost har god struktur, holder på godt på fuktighet og vil tiltrekke seg mikroliv på en annen måte enn torv eller kokos-fiber.
Om du ikke har egen kompost, hvor skal du skaffe jord?
Det er her det begynner å bli vanskelig. Jo mer jeg bruker egen kompost, jo mer kritisk blir jeg til å kjøpe “jord”. Derfor vil jeg dele med deg hvordan jeg tenker, når jeg skal ut og handle.
Begynn med å sjekke om det finnes lokalprodusert kompost. Flere steder i landet finnes det avfallsselskap som komposterer matavfall. Da får du det gjerne ganske rimelig. Skal du dyrke i den, må du spørre om den er godkjent for det. I mitt nærområde får jeg ikke kjøpt lokalprodusert kompost. Hadde det vært mulig, ville det vært mitt førstevalg.
Lokale entreprenører selger ofte matjord. Det kan være et alternativ dersom du skal bygge opp en helt ny hage. Da kjøper du jord, ikke kompost. Det kan være et fint utgangspunkt, men du må tilføre kompost eller næring på annen måte. Ikke fyll opp pallekarmene dine med dette. Jeg er veldig skeptisk til å få matjord tilkjørt fra andres tomt. Det er stor sjanse for at massene inneholder ugressrøtter, og at du får tilført ugress du kanskje ikke har fra før. Så vær forsiktig her!
Det enkleste, men dyreste, er å kjøpe “jord” på sekk. Her er det jeg ser etter når jeg skal handle:
- Torvfri jord
- Uten kokosskall-fiber (for vi har ikke kokosnøtter her, så det har vært sendt halve kloden rundt)
- Økologisk (selv om jeg har blitt skremt av at de finner spor av pyralider i en del økologisk jord, men det er et helt eget innlegg)
- Inneholder mest mulig kompost
- Norskprodusert, eventuelt produsert i norden
Det virker å være et slags system på benevningen av “jord” på sekk. Plantejord, blomsterjord, grønnsaksjord og hagejord. Hagejord er det billigste alternativet. Styr unna disse. De består kun av torv. Torva er uten næring, uten mikroliv og har dårlig struktur. Jeg kjøper torvfri plantejord eller grønnsaksjord. Det er ikke de billigste, men vil du dyrke, vil du også lykkes med plantene dine. Da er det viktig å gi dem så god jord som du kan.
Å kjøpe god jord er dyrt, men å produsere egen (kompost) koster ingenting. Det beste er at egen kompost er mye bedre enn kjøpejord. Når jeg hjelper kunder, er det ofte dette med jord de har utfordringer med. Når du har løst dette, vokser og trives plutselig plantene dine. Uten at du har gjort veldig mye for dem. Har du god jord, er det enkelt å ha grønne fingre.
Trenger du råd eller veiledning i hagen, eller hjelp til å komme i gang? Jeg gjør konsultasjoner, workshops og har utviklet et onlinekurs i dyrking. Send meg en mail på [email protected] om du vil booke en konsultasjonstime. Du kan også legge inn navn og epost under, så får du ukentlige hilsninger med tips og triks, på mail. Da vil du også være den første til å høre når jeg åpner for påmelding til kurs.
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱