Hvorfor skal vi dyrke våres egen mat?
Feb 05, 2023Hvorfor skal vi dyrke våres egen mat? Vi får jo alt i butikken - eller?!
Jo vi får alt vi behøver i butikken. Det er ikke det. Vi får lang paprika, kort paprika, gul, rød og grønn paprika. Vi får hodekål, agurker og poteter, og det er billig og! Det vil si prisene har gått kraftig opp, og vi hører mye om hvor dyrt det er blitt, MEN prøver du å dyrke din paprika selv, finner du raskt ut at grønnsakene i butikken er billige!
Paprikaen du dyrker selv, bruker du sikkert 1 time per plante på, før den er klar for høsting. Og hver plante gir kanskje et sted fra 2-8 paprika. Hvis du for enkelhets skyld regner en timepris på 1000kr/ time, blir prisen per paprika et sted mellom 120 og 500 kr. Det er eksklusive paprika det!!! Om du halverer timeprisen din, er den fortsatt mye dyrere enn den dyreste i butikken!
Så det er kanskje ikke derfor vi skal dyrke våres egen mat?! Jo, om du går inn for det, å dyrke dine egne grønnsaker, og kanskje bytte ut paprikaene med noe annet når den ikke er i sesong. Om du er kreativ med å spise etter sesong - så er det absolutt penger å spare. Kanskje ikke i starten. Da behøver du kjøpe inn noe utstyr, du har ikke egenprodusert jord og mangler frø. Du må investere litt og lære litt, både om hvordan du skal dyrke, hva du liker å spise og hvordan du skal anvende det. Men etterhvert, da kommer du opp på et nivå, der du dyrker din egen mat, sånn at du handler mindre, og sparer penger på det.
Jeg tenker likevel ikke at det bør være grunnen til å dyrke. Da er jeg redd du vil gi opp før du kommer dit at du sparer de pengene! Nei, det må gå dypere enn som så! Det å oppdage gleden med å så et frø, se at det spirer, og vokser, passe på at planten får de beste forhold, se at det dannes knopper, blomster og senere frukt - DA begynner vi å snakke!!
Men av og til lykkes vi ikke. Den lille planten vi har passet og stelt, bare vil ikke vokse. Den står og stamper, og kanskje dør den - hva skjedde?! Det skjer oss alle, for vi har med liv å gjøre. Av og til går det bare ikke. Feil på temperatur, vanning, lysforhold, sol, vind, regn - her er mange ting som spiller inn. Og da gjelder det å lære!
I fjor hadde jeg veldig mange kålplanter som ble stående i krukkene sine for lenge. Sikkert fikk de for lite vann og. Iallfall - det ble ikke et kjempebra kålår for meg. Enda det egentlig var et bra år for kål, for det var lite skadeinsekter som kålsommerfugl og kålflue. Men jeg fikk tre små brokkoli og knutekålen ble på størrelse med bordtennisballer. Det var såvidt det var noe å smake på!
Årsak: de stod for lenge i potte, og de fikk for lite vann. Juni var varm og tørr, med flere dager med rekordvarme: Jeg hadde for mange jern i ilden og klarte ikke henge med kålsåddene mine. Da gikk det som det måtte!
Derimot fikk jeg veldig fine rødbeter. For de lyktes jeg ikke med året før - så da fikk de ekstra oppmerksomhet denne sesongen😉
Jeg har mange flere grunner til å dyrke min egen mat. Jeg begynte min hagereise med stauder og blomster, og syntes det å dyrke mat virket kjedelig. Men der tok jeg feil! Det er alt annet enn kjedelig! Og jeg elsker estetikken i kjøkkenhagen, med blandingen av grønnsaker i forskjellige høyder, størrelser, bladverk og farger, og ikke minst med innslag av blomster. Alt innrammet av små stier som skaper struktur og minner meg om trakkarhusene vi tråkket i snøen som unger.
Enda flere grunner:
- Maten jeg dyrker selv, er jeg helt trygg på - der er det ikke spor av sprøytemidler eller annen gift!
- Matsikkerhet/ beredskap - dette har blitt veldig aktuelt de siste årene, når vi har sett at butikkene faktisk kan bli fri for mat!
- Næringstetthet - maten som jeg dyrker selv vokser sakte og får stå ute i landet til den er helt moden og klar for høsting - den drives ikke frem raskt for salg og høstes ikke før den er moden, for at den skal transporteres halve landet eller kloden rundt
- Smak! Jeg dyrker ikke sorter som er mer beregnet for transport og lagring, enn for smak. De sortene vi kjøper frø fra og dyrker selv, er andre enn de som brukes til kommersiell dyrking
- Fysisk og psykisk helse - det er masse god helse i å være i bevegelse, å jobbe i hagen er trening uten å trene. Du får kanskje ikke superbra kondisjon, men bøye, løfte, bære og trille jord, utstyr, planter og redskaper gir masse bevegelse, og det er bra for oss. Når du da legger til den kontakten du får med jord, som du kan kjenne på selv - det er en veldig “riktig” følelse. Jeg tror det er noe som ligger helt grunnleggende i oss, men du kan google det og se at det er gjort masse forskning som viser at det er bra for oss og kan faktisk redusere angst og depresjoner.
- Handle i det små, bidra i det store! Det å dyrke selv er bra for klima - både fordi du spiser superlokal, ureist mat, men også fordi det å dyrke er bevisstgjørende. OG du dyrker og produserer sunn matjord som igjen vil lagre karbon. Dette er et stort tema, som fortjener et helt innlegg i seg selv, kjenner jeg😉
Hvis det å feile holder deg fra å begynne å dyrke egen mat, har jeg bare ett råd. Det er bare å begynne, vi feiler alle sammen, og det er det vi lærer av. Men gleden av å se en plante vokse frem fra frø og til slutt bli til mat du kan spise, den er verdt det! Den første reddiken, gulrota, brokkolien eller kålhodet du har dyrket selv - den gleden er ubetalelig. Det er din egen medalje - din takk for jobben!! (Og hvis du ikke er toppidrettsutoøver - hvor ellers i livet får du medalje for innsatsen du har lagt ned?!)
Så tenker du på at du har lyst å dyrke noe, men sitter på gjerdet. Gå i gang! Følg meg og andre i sosiale media som holder på. Det er masse god informasjon der ute. Søk på nett og Youtube, kjøp et par bøker, ta et kurs eller to, kjøp noen frø og du er i gang. Veien blir til mens du går, det er iallfall sant her. Og har du lyst å ta kurs med meg, kan du sette deg på maillista under, så får du førstehåndsinfo når jeg lanserer i begynnelsen av mars🌱.
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱