Unngå å gjøre denne tabben..!!
May 21, 2023Det å gjøre samme tabbe flere ganger, er vel ikke akkurat et tegn på intelligens - men heller det motsatte.😝 Vi skal jo lære av våres feil😅
Og det gjør vi jo som oftest. Men nå skal jeg fortelle deg om tabben jeg gjør, stort sett hvert eneste år på denne tida - så kanskje du kan lære av den!🤞
Tabben jeg snakker om er herding - eller heller mangel på det…
Når du sår plantene dine inne, og driver de opp på kunstig lys og varme, da er de ikke vant med sol, vær og vind som det er ute. De må tilvennes - herdes!
Det sies at det tar en uke å herde plantene. Min erfaring er at tar lengre tid. Men nøyaktig hvor lang tid, er vanskelig å si. Årsaken, tror jeg, er at forholdene er så forskjellige. Det er aldri det samme været eller den samme temperaturen når du skal sette plantene ut. Du har ikke den samme tiden. Kanskje starter du ut i en helg og har tid å passe ekstra på, men så kommer hverdagen, og du glemmer å ta inn og ut, av og på, som er det herdingen består av.
Så hva gjør vi?
Som sagt, jeg bruker klare å svi noen planter hvert eneste år. Jeg gjør ikke helt likt fra år til år. Men jeg har gjort meg mange erfaringer, og har laget meg noen prinsipper, så de kan jeg dele med deg!
De fleste plantene starter jeg inne i kjelleren i 17-20 grader med kunstig plantelys. Som nevnt, de er ikke vant med sol, vær og vind! Mitt utgangspunkt er at jeg har mange planter som skal ut, og på dagen er jeg på jobb. Det betyr at jeg ikke har tid og anledning til å bære plantene mine inn og ut, som det blir anbefalt. Har du tid og anledning, er det fint - begynn med å sette plantene ut en time og øk på i løpet av en uke, til de til slutt får bli ute.
Dette funker ikke for meg, så jeg har funnet andre løsninger.
Begynn med å sjekke værmeldingen. Se etter en periode med overskyet vær og plussgrader, så langt frem du kan se! Det bør være mer enn 2-3 grader på natten, ellers kan det plutselig bli frost. Da må du ut og hente plantene likevel! Og ja, det hender jeg må ut og hente plantene inn for natten, for du må følge med på om været blir som det er meldt!
Jeg vil ikke at plantene mine skal få direkte sol den første perioden. Det høres så fint å fristende ut, å gi plantene den gode solvarmen som vi selv har lengtet etter hele vinteren. Men plantene har verken solkrem eller mulighet til å trekke seg unna, nå sola blir for heftig! Den kan gjøre stor skade!
Det er der jeg tabber meg ut - hvert eneste år. Selv om jeg ikke setter plantene rett ut i steiksol, så er det er lett å undervurdere den sola som plutselig kommer gjennom skydekket. Og med mange planter som skal ut, gjelder det å holde kål på hvilke som har vært ute, hvilke er vant og hvilke er ikke.
For å unngå at de får direkte sol, bruker jeg gjerne nordsiden av huset, skyggen av rekkverket på balkongen, eller noe annet. Det viktigste er at det gir skygge til plantene i starten. Det fine med å bruke huset og balkongen, er at du samtidig får le for vinden. Plantene er ikke vant med vind heller!
I tillegg legger jeg over 1-2 lag med fiberduk. Det vil skjerme mot både sterkt lys, vind og kulde. Plantene får stå sånn i minimum 2-3 dager, før jeg flytter de til en lysere plass. Da er det fint å bruke en vegg mot vest eller øst, sette de ved noen busker som gir vandrende skygge og litt le for vind. Behold fiberduken på. Er det overskyet og fin temperatur, kan du begynne å ta bort fiberduken på dagtid.
Meldes det delvis skyet og fine temperaturer, kan du nå sette plantene dine der de faktisk skal. Ha alltid en fiberduk i beredskap, og legg på i flere lag om det blir sterk sol.
Nå begynner plantene å venne seg. Men vær alltid obs obs på sola! Kommer det en soldag, er det på med fiberduk igjen! Ikke la plantene få full sol, før du er sikker på at de har tålt noen dager med av-og på-sol. Det tar en stund før de tåler å stå i sola, men det er det som er målet!
Det er litt styr med herding, men det må til!
Har du drivhus som ikke har klare vinduer, kan du gjøre det mye enklere. Når jeg bruker drivhuset, setter jeg plantene direkte ut. Om jeg ikke gjør tiltak, vil de brennes der og. Så jeg setter de i skyggen av noe, eller jeg legger på flere lag med fiberduk. Jeg bruker fortsatt 1-2 uker på å fjerne fiberduken og ta plantene ut av skyggen.
Et annet tips er å gjøre som på bildet over, bruk en pallekarm med lokk (kaldbenk) til å sette plantene ut i starten. Da er det fint om pallekarmen har litt dybde, sånn at kantene skygger litt for plantene og skjermer for vind. La lokket stå på gløtt. Blir det sol, har du i tillegg fiberduken klar.
Det er mest styr å herde de største plantene, de som har stått lengst inne, og som har kommet lengst. Når det kommer til små frøplanter, har jeg et annet tips. De fleste frø spirer ved rundt 20 grader (gjelder ikke alle planter, blant annet salat). Det betyr at om du prøver å direkteså eller så i drivhuset, tar det en stund før frøene spirer. I stedet kan du så plantene inne, og bære de ut så snart som frøplantene er oppe. Da behøves ingen herding. Jeg bruker tenke at frøplantene kommer opp med sin egen beskyttelse mot sol, vær og vind.
Når det er sagt, er det aldri særlig gunstig å sette frøplanter rett ut i steiksol. Sola tørker raskt opp ei lita potte eller en plugg med jord. Frøplantene har dårlig utviklet rotsystem, så tørker jorda opp, vil frøplanten dø veldig raskt.
Det er litt styr med å få de egnsådde og overvintrede plantene ut, men ikke la deg skremme. Prøv deg frem, finn din måte å gjøre det på. For det å så og dyrke frem egne planter, er så mye artigere, mer givende og ikke minst rimeligere, enn det å kjøpe ferdige planter!
Lykke til i vårværet!🌱
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱