Hvorfor bruker vi ikke mer tang? Om hekser og havets gaver

hekser kunnskap om tang næring tang tang som gjødsel tangpulver Nov 01, 2023
Bruk tang i dyrkingen om du dyrker nært havet

Jeg kan ikke slippe hekse-temaet. Ikke riktig enda. Det er liksom tida for det, med allehelgensaften og Halloween.

 

Jeg er ingen tang-ekspert

Men tanken på at tang vokser hele året, selv midt på mørke vinteren, fascinerer meg! Tenk at det er noe vi kan høste av hele vinteren, selv om det er 10 eller 20 minus ute, og dagslyset er borte! Vi som bor langs kysten, har en levende hage der ute - hele året!

 

Hvorfor har vi ikke mer kunnskap om det? Hvorfor bruker vi ikke mer tang som mat? Det er jo så tilgjengelig.  Jeg har tatt algekurs med Peggy Ellingsen - så jeg vet at alle alger eller tang er spiselig! Tenk på det!

 

En ting som har festet seg i mitt hodet, som jeg har hørt, og som er ganske logisk, er at kunnskapen om å bruke tang forsvant med heksebrenningen på 1600-tallet!

 

Tenk på det! Heksebrenningen er skikkelig vondt å lese om! Norge og Nord-Norge var spesielt utsatt. Og hvem var det som ble beskyldt for hekseri? Det var de som hadde kunnskap om å lage miksturer eller salver for å helbrede. De som visste å bruke ressursene i naturen. 

 

Når de ble jaget og brent på bål for å ha sånn kunnskap, da sier det seg selv at det ble stille om det. De som ikke ble drept, ga neppe kunnskapen videre. Det kan vi forstå!

 

OK, det her ble litt mørkt! Men, det er verdt å gjøre seg noen tanker om at kunnskapen om å bruke naturen, den er så kraftfull at konger har drept for det!

 

Tilbake til tanga

La deg inspirere av tanken på at vi har ressurser rundt oss som vi kan bruke. Selv midt på vinteren. Vi blir pushet produkter fra alle kanter, som skal gi oss bedre helse og finere hager, men enn om vi ser hva vi har rundt oss?!

 

På tur inn i vintermørket, vil jeg dele noen tips til hva du kan gjøre for deg og hagen din - midt på vinteren

 

  • Hent tang som havet har kastet opp på land. Du kan legge det i bedene dine, rundt bærbuskene eller putte det i komposten. Tang er full av god næring, som spesielt bærbuskene og grønnsakene dine vil sette pris på. Næringa frigjøres sakte, ettersom mikrolivet i jorda bryter det ned.
  • Høst fersk tang. Bruk saks, så kan tanga vokse videre. Du kan klippe av litt ulike sorter. Disse kan du tørke til eget bruk, som tangpulver, eller som næring til plantene dine. 
  • Lag gjødselvann med tang på samme måte som med nesler. Skjær cirka et kilo frisk tang i små biter, putte det i en 10-liters bøtte (dette blir mye gjødselvann for bruk på vinteren, så prøv gjerne å skalere ned). Dekk med lokk og la det stå i 2 uker. Bruk ca 0,5 liter til en 10-literskanne. 

 

Tipset med gjødselvann av tang har jeg ikke prøvd selv. Det er et tips fra boka Din økologiske kjøkkenhage av Berit Rothman. Jeg skal teste det til våren, når jeg begynner med småplanter inne. 

 

Jeg tenker at det går fint å gi plantene tangpulver også, men da er du avhengig av levende jord som vil bryte det ned og gi næringa til plantene dine. Det flytende gjødselet vil kunne tas opp direkte av plantene. Det kan være verdt å prøve å løse opp tangpulver i vann, la det stå noen dager, og så gi det til plantene som gjødsel. Hmm, dette har jeg ikke prøvd selv, men jeg fikk lyst å prøve! For ressursene er jo der ute - hele året!

 

Nå håper jeg, at neste gang du går i fjæra, vil du se på tanga på en annen måte. At du bare får lyst å fylle opp bilen eller trillebåra med alt det gode, og ta det med hjem! Du ser masse potensiale og god næring, for både deg selv og hagen din. Kanskje sender du også en tanke til de som ble jaget og brent på bålet, bare fordi de så akkurat det samme som deg.

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!