Frøtid og tips på frøveien

frø frøtips oppbevaring sorter sortering frø såtid Jan 22, 2023

Hvilke frø har du, og når sår de? Det spørsmålet får jeg ganske ofte.

Og det er ikke lett å svare på

For jeg vil gjerne ha alt! Så da har jeg frø av alt - nesten!

Iallfall alt som lar seg dyrke på fornuftig vis nord for Polarsirkelen: Men det stemmer jo ikke, for det er mye der ute som kan dyrkes. Og jeg oppdager stadig nye ting jeg må prøve meg på.

 

Og DET er jo den STORE fordelen med å så sine egne frø. Det finnes så utrolig masse artig å ta av. Salat er ikke bare salat. Jeg dyrker hjertesalat, hodesalat, plukksalat, bataviasalat, lollosalat, rukkola… Og innenfor der igjen finnes det haugevis av sortsnavn med forskjellige egenskaper - det er ‘Little Gem’, Buttercrunch, Relay, Malibu og så videre…

 

Det er en hel verden å utforske og eksperimentere med - det er farger, struktur, smaker, størrelser, tidlige, sene - hva har du lyst på - det finnes sikkert!

 

Derfor går jeg amok i frøbestilling flere ganger om året og spesielt på den her tida. For nå ligger alt foran oss, og til det behøver vi frø.

 

Så, da tenkte jeg gi deg noen tips på frøveien:

  • Kjøp frø nå, nå er det fortsatt godt utvalg av sorter, og du har god mulighet til å få det du vil ha
  • Kjøp økologiske frø når du dyrker økologisk - hvis du får tak i. Økologiske frø har større sjanse for å trives med å bli dyrket økologisk - altså uten kunstgjødsel. Men får du ikke tak i økologiske, tester du bare med andre frø
  • Kjøp frø fra Solhatt.no og støtt norsk frøproduksjon. Det at det dyrkes og utvikles frø som trives i vårt klima er kjempeviktig, men det er ingen selvfølge. De fleste frøene vi kjøper i butikken eller på nett kommer fra utlandet!
  • Er du interessert i gamle norske frøsorter, bytting og deling - sjekk ut Kvann Norwegian Seedsavers på Kvann.no 
  • Kjøp fra av grønnsaker du liker å spise - så er det større sjans for at du både dyrker og spiser det du dyrker. Da kan du heller utvide og eksperimentere mer etterhvert

 

Når sår jeg?!

Ikke et enkelt svar på det heller! Mange av de store hagepersonlighetene som jeg følger og lærer av, sår hele året. Det gjør ikke jeg. Men jeg sår hele vårhalvåret og utover sommeren. August er jeg på testing på, men sola virker å stå så lavt her utover høsten, at plantene bare stopper opp. Planter behøver masse lys for å vokse, like mye som vann, næring og varme. Og når sola står lavt på himmelen virker det som at det gir signal til plantene om å modne av og stoppe vekst. Jeg har fortsatt tro på at det kan gå an å så raske sorter i starten av august.

 

Akkurat nå er vi i januar. Januar er chili og paprika-måned for meg. Pluss noen sorter til som purre og sellerirot. I fjor og i år, har jeg i tillegg sådd vindustomater i januar. Vindustomater er små tomatplanter som ikke blir større enn at de kan stå i vinduskarmen sammen med grønnplantene mine, og produsere tomater der. Der kan jeg anbefale sorten ‘Vilma’ som du kan kjøpe fra Impecta. Superfin, god og produktiv liten plante. 

 

Fra januar går det slag i slag utover våren. Noen sådder i januar, noen i februar, men i mars og april tar det helt av. Da sås alle sorter som ikke har så veldig lang utviklingstid, men som skal forkultiveres ca 6 uker før siste frost. Det er mange av grønnsakene som er der!

 

Det fine med såddene i mars og april, er da begynner det å bli så mye lys ute, at vindueskarmen kan gi nok lys til plantene. Før midten av mars, behøver plantene ekstrabelysning, men etter det behøver dem ikke, om du har en vinduskarm som egner seg.

 

Jeg starter stort sett alle mine sådder inne på planterommet mitt i kjelleren. Der har jeg hyller med lysrør eller hvitt ledlys som gir småplantene det lyset de behøver. Planterommet mitt skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg, men det er viktig å huske på at alle sådder du starter nå i januar og februar, må få ekstrabelysning. Får de ikke det, blir de lange og strantne, og sjansen er stor for at de dør før du får de ut i hagen!

 

Oppbevaring av frø

Tenk på hvordan du oppbevarer frøene dine. Jeg er ingen ekspert på dette, for jeg gjør det ofte ikke riktig selv. Men jeg vet hva som er lurt. Og det er å oppbevare frøene kaldt og tørt, gjerne i frysen. Da holder de lengre. Jeg har gjerne stappet frøposene ned i syltetøyglass og satt de bakerst i fryseskapet. Eller i et beger bak i kjøleskapet. Pass på at de ikke utsettes for fukt. Frø som har vært utsatt for fukt, er det bare å hive. Ellers kan de fleste frøene oppbevares i flere år. 

 

Jeg har en liten frøkommode med ni små skuffer i, der jeg oppbevarer mine frøposer. De får stå i planterommet, som er ganske kjølig, ca 15-18 grader. Men har jeg frø jeg skal oppbevare lenge, hiver jeg de i frysen. Jeg har sortert frøene etter såtidspunkt. Månedene januar til juli har sin egen skuff. Det er nytt av året, så det vil vise seg om det er et system som fungerer - alternativet har vært frøposer i esker både her og der. Kunsten er å finne et system der du både finner frøene raskt og lagrer de sånn at de holder lengst mulig.

Hvor jeg kjøper mine frø? Jeg har ingen samarbeid eller provisjon med noen, men kan gjerne tipse deg om hvor jeg liker å kjøpe frø:

www.solhatt.no

www.impecta.no

www.plukkselv.no

www.gardenliving.no

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!