Både smell og suksess - hvordan gikk egentlig 2022?

2022 evaluering feil gulrot løk potet selleri sesong spinat suksess Dec 29, 2022

Straks nytt år og nye muligheter, men hvordan gikk egentlig 2022?

Vi gjør vel alle sammen noen sånne vurderinger inne i våre egne hoder?! Men vet du at vi tenker 60-90.000 tanker i løpet av en dag? Så der er det mye annet som surrer rundt!

Da kan det faktisk være lurt å skrive noe ned! Det er forresten mye vi kan vurdere her i verden, men viktigst er jo kjøkkenhagen - eller?! 😜 Jeg tenkte iallefall at jeg skulle dra deg med på min vurdering av sesongen 2022

For det er IKKE sånn at at jeg kan rope ut om hvor fantastisk årets sesong var! Det ble grønnsaker, men slett ikke som jeg hadde tenkt!

Man begynner vel alltid med det positive?! Det er jo viktig å huske på det man fikk til!

Så - jeg lyktes veldig bra med spinat, salat, dill, gul løk, purreløk, stangselleri og mangold. Og jeg lyktes bra med rødbeter, kålrot, sukkererter, koriander og sellerirot😋

Spinaten sådde jeg i mars (da er det er fortsatt full vinter her) i drivhustunnelen. WOW, så artig det var! 🤩Det var første våren med tunnelen. Spinaten spirte i april - og den vokste raskt. Jeg kunne høste av den flere ganger, både i april og mai. Det var fin temperatur i tunnelen på dagene, selv om snøen fortsatt lå. Og det var masse lys - som plantene visste å sette pris på - dette er noe jeg absolutt skal gjenta!

Kepaløken var en annen gledelig overraskelse. Setteløken ble satt ganske sent, for den kom sent fra leverandøren. Dermed ble den satt direkte ut i landet, i slutten av mai. Det er en risiko, for vi er ikke trygge for nattefrost her før i juni en gang. Men det funket som fy! 

Tidligere år, har jeg satt setteløken i potter i drivhuset fra slutten av april, og satt de ut i landet i begynnelsen av juni - og ikke lyktes! Det tror jeg egentlig handler om vanning. Når jeg setter de i potter eller pluggbrett og de blir stående i drivhuset i over 1 måned, blir ofte vanningen ganske ujevn. Når jeg setter de rett ut i landet, kan de selv lete og finne det vannet de behøver. Det er grunnen til at jeg foretrekker å ha bedene mine direkte på bakken - da kan plantene sende røttene sine ned i jorda og finne det vannet de behøver.

Jeg fikk noen utrolig flotte gule kepaløk. Så til neste sesong tar jeg med meg at jeg ikke skal være så engstelig for nattefrosten i slutten av mai, men heller sette ut både gul og rød setteløk direkte i landet. Det enkle er ofte det beste 😉

Purreløk,  stangselleri og rotselleri ble også bra. De er av de trege sortene. Jeg starter med de i januar-februar for at de skal rekke å få litt størrelse. Det betyr jo også at de får ekstra oppmerksomhet. Jeg stuller og steller med de plantene hele våren. De er mine første babyer og de som skal stå lengst i landet. De passer jeg best på, så da går det gjerne best med de og 😉😅

Sellerirot og stangselleri er tørste planter. Og det å vanne i tørre perioder er min største utfordring. Jeg elsker alt som har med hagearbeid å gjøre, men vanning synes jeg er kjedelig! 🤯 Så det er ofte der jeg misser!😝

Min erfaring fra sesongen før, var at selleriroten på friland ble pittesmå. Egentlig så små at det ikke var verdt å gjøre noe med de. Konklusjonen min var at de behøver mer varme enn en nordnorsk sommer kan tilby. Men man gir jo ikke opp! Så det ble ny runde i år! 

Jeg satte flest planter inne i drivhuset, og noen på friland. De inne ble fine på størrelse, de fikk mer varme, men jeg har også satt opp automatisk vanning der, så de fikk bra med vann. Ute er det kjøligere, det var tørt i juni, og jeg vannet ikke. Jeg la ut svetteslanger i bedene, men de ble aldri koblet til😝. Det fikk jeg betale for. I juli kom regnet, og da var det ikke behov for vanning mer, men den tørre junien gjorde at mange av plantene mine ute ble små. Det gjaldt både sellerirota, kål og gulrot.

Så - det jeg lyktes mindre bra med var kålen min (bortsett fra et par veldig fine spisskål). Både brokkoli, purpur blomkål, grønnkål, savoykål, spisskål og hodekål ble smått. Veldig kjedelig - spesielt siden det var lite angrep av kålmøll og kålfluer i år. Det kunne blitt et godt kålår - men det er bare å ønske seg bedre lykke og vanning neste år😉

Noen grønnsaker lyktes jeg ikke i det hele med. Det var blant annet gulrøttene - som ble så små, at mange havnet på komposten. Mandelpotetene og. Der var det kun delikatessepoteter å hentet ut av landet😉. Delikatessepoteter er forresten vel og bra - de er jo små, lett å lage til og supergode. Men de er ikke noe til å lage utover vinteren. Og det er jo det jeg ønsker meg. Jeg vil ha poteter og rotgrønnsaker i kjelleren, så jeg ikke behøver kjøpe inn noe før langt utpå våren, eller kanskje ikke i det hele!

Gulrøttene fikk for lite oppmerksomhet. Jeg fikk masse kjempefine gulrøtter i fjor, selv om ugresset tok overhand i starten, så tok de seg opp etter at jeg hadde luket de frem. I år ventet jeg for lenge. Og den tørre junien gjorde at det tok lang tid før gulrota fikk noe størrelse. Så jeg luket for sent, og jeg priklet for sent. Da ble avlingen deretter. Og nå ser jeg hvor viktig gulrota er for meg. Dyrker jeg bra, kan jeg ha egne gulrøtter til langt utpå våren.

Akkurat nå - i slutten av desember - har jeg vel et par kilo gulrøtter, kanskje 15 kilo poteter (litt mandel, mest Ariel), noen kilo pastinakk og noen få rødbeter igjen av årets avling. For å si det sånn, jeg var mye bedre skodd forrige år, og jeg vet at jeg har kapasitet og mulighet for mye mer!

Ja, ja, man lærer jo mest av å gjøre feil - er det ikke så?!😉

 Her er noen av mine læringer fra i år:

  • Tørr vår og forsommer kan være veldig kritisk! Da må det vannes! Få på plass automatisk vanning så tidlig som mulig (i alle fall om du dyrker på distanse, slik jeg gjør)
  • Pass på gulrøttene i starten av sesongen - at de får vann nok, og at de ikke gror fullstendig over av ugress. Ugresset stjeler både vann og næring
  • Gi potetene litt mer oppmerksomhet. Hadde de fått ferskt gressklipp og mer vann etter de var satt, hadde fått et bedre utgangspunkt, og hadde garantert gitt mer igjen!
  • Selleri behøver mye vann - både inne og ute. Stangselleri blir veldig sterk på smak om det blir for tørt.
  • Jeg fikk bra med rødbeter i år, vi begynner å bli flinke å spise de, så jeg vil ha enda mer neste år! 
  • Det er gøy med grønnsaker i flere farger - jeg savnet gule og lilla gulrøtter i år
  • Mangold i ulike farger er veldig fine i landet, men finest og best om de står i rekke og ikke i grupper.
  • Hvitløk og løk er glad i både næring og vann - skal du ha de store, er det lurt å både vanne og tilføre gressklipp

Det var noe av erfaringene jeg har gjort meg dette året. Jeg har hatt litt lite tid til å ta meg av kjøkkenhagen min i år - fordi jeg hadde så mange andre prosjekter på gang. Jeg bor ikke sammen med kjøkkenhagen min - enda. Jeg bor cirka 1 times kjøring unna. Det betyr at hagen helst får oppmerksomhet i helgene. Med tanke på det, og at jeg har hatt mye annet på gang, sier jeg meg fornøyd med sesongen 2022 og ser frem mot ny sesong i 2023.

Med blanke bed og nye frøposer til💚

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!