Har du lyst å dyrke selv?

dyrke dyrke mat grønnsaker hvordan begynne kjøkkenhage starte kjøkkenhage starte opp Mar 05, 2023

Har du lyst å starte med kjøkkenhage, men vet ikke helt hvordan?

 

Det er heldigvis ikke noe fasitsvar på hvor du skal begynne. Det er det som er så fint med hage og dyrking, du kommer langt med bare å prøve, bare gjøre noe. Du kan liksom ikke gjøre de store feilene. Det verste som kan skje er at det ikke blir noe. Det er jo kjedelig, men ingen skade skjedd, og du har forhåpentligvis lært noe på veien!

 

Jeg begynte dyrking med to pallekarmer og noen sekker kjøpejord. Jeg hadde ingen begrep om hvor mange sekker som behøvdes for å fylle en pallekarm, det var i alle fall mange flere enn det jeg hadde! Jeg tror du behøver minst 4 sekker jord for å fylle en pallekarm. Skal du fylle 2, begynner prosjektet å bli ganske dyrt.

 

Jeg trodde også at når jeg kjøpte jord til plantene mine, da ga jeg de min beste omsorg. De fikk den beste jorda og de kom til å gi meg tilbake i tusen fold…

 

Det stemmer ikke! 

 

Dyrking er faktisk enklere enn dette. 

 

Mine beste tips til hvor du skal starte er:

 

  • Tenk på hva du vil dyrke. Og når du har funnet ut dette, kan du gjøre noen søk og sette deg inn i hvilke forhold disse grønnsakene vil ha
  • Finn ut hvor du kan dyrke. Grønnsaker er solelskende planter, finn et hjørne av hagen der det er lunt og solfylt. Da gir du plantene dine de beste forutsetningene
  • Tenk på hvor mye du vil dyrke. Mange starter med en pallekarm eller to, og det kan være en god ide!
  • Kjøp frø på nett eller i ditt lokale gartneri, og prøv å så egne planter. Utvalget er enormt, men begynn med noen få sorter, de du allerede har bestemt deg at du vil prøve.
  • Finn hagepersonligheter å følge, i sosiale media, på blogg og på Youtube. Det ligger veldig mye god informasjon ute på nett. Og følger du noen over tid vil du plukke opp måter og mønstre å jobbe på, som er verdifulle.
  • Les bøker, ta kurs, finn informasjon.
  • Og igjen - prøv deg frem! Det ligger så enormt mye læring i det å teste og prøve ut!

 

Tilbake til kjøpejorda!

Kjøpejorda består ofte av torv. Kjøper du en dyrere og bedre jord, kanskje den inneholder en del kompostert materiale. Dette vekstmediumet (det er ikke jord!), er tilsatt gjødsel som varer i ca tre uker. Etter dette er det ikke mer å hente, og torva har som oftest “klappet sammen”. Er det ikke kompost i den, har den ingen struktur. Den blir raskt ganske flat og død, og den har heller ingen næring, utover det som er tilsatt. Da må du begynne å tenke på N-P-K - Nitrogen - Fosfor  - Kalium - altså gjødsel.

 

Dette betyr at kjøpejord er ikke enkelt! Det som er enkelt, er å skape din egen jord! Som er så næringsrik, at du ikke behøver tenke på NPK-verdier. For bygger du en jord på lag med naturen og mikroorgnanismene i jorda, hjelper de deg med å gi plantene akkurat det de behøver av NPK og andre stoffer. MAGI!

Så det siste tipset til deg, til hvor du skal starte, er å starte med å bygge jord. Samle sammen det du får tak i av organisk materiale som gressklipp, hageavfall, kvist og kvast, løv, tang, kaffegrut, grønnsaksavfall og så videre. DETTE fyller du pallekarmene dine med. Før du til slutt topper med en sekk med jord du har kjøpt, om du ikke har kompostjord tilgjengelig.

 

DA er du klar til å begynne! I den gode blandinga vil det meste trives.

 

Og trenger du mer tips, eller ønsker å ta kurs, kan du melde deg på epostlisten min under. Da får du jevnlig mailer med tips, og du er den første til å få beskjed når jeg starter opp igjen med kurs. Det er på nett, du tar det hjemme i din egen stue🌱

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!