Det beste, det verste og det du ikke visste - bli med å evaluere sesongen

agurk det beste det verste evaluering gulrøtter potet rødbeter salat tomater Nov 09, 2023
salaten har gått i stokk, mens savoykålen står fint

Har du gjort dette før?

Jeg hørte på en podcast med min mentor Nicole Johnsey Burke, der hun brukte denne leken! Du kan bruke den i neste familiemiddag. Det er enkelt, det er bare å stille spørsmålene:

Hva er det beste som har skjedd deg i dag?

Hva er det verste som har skjedd deg i dag?

Fortell en ting som ingen vet om...

 

Det blir fine og artige samtaler rundt bordet av det. Spørsmålene minner om spørsmålene i en Fuelbox. Som er et koselig familespill, der du trekker kort med spørsmål som gir fine og litt overraskende samtaler. Jeg har ingen koblinger til Fuelbox, men anbefaler det gjerne. Vi har to ulike bokser, en som er beregnet for samtaler i familien og en for eldre. 

 

Tilbake til spørsmålene om det beste, det verste og det du ikke visste. Det er en superenkel evaluering, som jeg tenkte gjøre nå når sesongen er over. Bli med og gjør det du også!

 

Og vent, har du ikke en kjøkkenhage enda, men har planer? Bli med likevel. Jeg har også laget et verktøy til deg, som du kan bruke for å få mer fart på planene dine. Det er en enkel guide, som stiller spørsmålene en hagekonsulent ville stilt deg, om du skulle få hjelp til hagen din. HER finner du den, med spørsmålene som tar deg et steg videre. 

 

Tilbake til evalueringen. Sesongen er over, vi ser oss litt tilbake, hvordan gikk det EGENTLIG?!

Ta frem penn og papir, så begynner vi:

 

Det beste

Hva er det du er mest fornøyd med denne sesongen? Hva gikk best, hva var dine beste opplevelser?

 

Jeg har mange svar på min liste:

Først og fremst VÆRET! Det var tidenes sommer her nord - helt magisk. Det føles som jeg gikk i shorts hele sommeren, fra juni til august. Det er ikke noe vi er bortskjemte med her nord. 

Været betyr alt for kjøkkenhagen også. De fleste plantene setter pris på at det er varmt, spesielt når det er rundt 20 grader. Næringstransporten i jorda går raskere når temperaturen øker. Så lenge det er fukt nok i jorda, går alt raskere med god varme. MEN hvis jorda tørker ut, da stopper også næringstransporten, og plantene blir stående og stampe. Masse lys og varme med lite vann og næring, kan gi stressede planter. Stressede planter vil vi ikke ha, for de vil bare sikre neste generasjon ved å blomstre og frø seg. Det heter at de går i stokk. 

 

Flere av plantene mine satte pris på varmen, mens andre ville satt pris på mer regn og vann.

 

Tomater

Endelig lyktes jeg med tomater. Selv de plantene som så tufs ut da de kom ut i drivhuset, kom seg og ble fine planter. Jeg har aldri opplevd en sånn tomatsommer. Noe av det handler om at jeg har gjort ting riktig, men aller mest handler det om været. Dette har vært en aha. Tomater er varmekjære vekster, og livet i drivhus i Nord-Norge er fortsatt ikke det varmeste. Varme og sol gjør den store forskjellen.

 

Agurk

Enda en varmekjær plante, som satte pris på en solrik sommer. Det var skikkelig artig å dyrke agurker i år. De vokste fort og de leverte og leverte. Endelig fikk jeg prøvd å både sylte og salte agurker. Det har stått på min plan i flere år, men i år er første gang jeg har fått de mengdene som skal til.

 

Poteter

Poteter er takknemlige vekster. De krever hverken drivhus eller tidenes sommer. Jeg satte 8 sorter. Grunnen til at jeg er ekstra fornøyd med potetene i år, er at jeg fikk alle ut til vettig tid (potetene bruker få litt lav prioritet hos meg, så da ender jeg med å sette sent - poteter satt i juli her, blir poteter, men det blir smått!). Jeg satte de siste rett etter St- Hans. Poteten satte pris på sol og varme, og det var skikkelig artig å ta de opp. Det ble masse fin og stor potet. Eneste skår i gleden, var at Blå Kongo var blitt fulle av skurv.

 

Rødbeter

Rødbeter er en grønnsak å bli glad i! Så god og så anvendelig. Jeg finner stadig nye oppskrifter som jeg har lyst å prøve. Mitt “note to self”, er at jeg må så enda mer. I år hadde jeg masse rødbeter, mer enn tidligere, likevel er det meste brukt opp. Rødbeter kan lagres ganske lenge utover vinteren, så du kan gjerne dyrke litt ekstra. Det var spesielt artig at mine direktesådde polkabeter i juni, ble bra. 



Det verste

 Hva gikk ikke så bra? Er du klar?

Skriv ned du også. Det er nesten lettere å komme på disse, enn det som gikk bra. Er ikke det typisk? Vi har lettere for å fokusere på det vi ikke får til, enn det som går fint. Her er mine:

 

Gulrøtter

Så kjedelig! Jeg hadde bestemt meg for å dyrke masse gulrøtter i år, siden det gikk dårlig i fjor. Det gikk ikke etter planen. Jeg lykkes best med gulrøttene når jeg sår de tidlig, helst før bakken har tint ordentlig og før snø og sludd har gitt seg. Det er bare, at da er jeg avhengig av å ha gjort bedene klare på høsten. Det var ikke gjort. Jeg håpet å få fikset bedet i april, men været var ikke med meg. Kaldt, frost og snø gjorde det vanskelig. I år har jeg gjort klart på høsten! 

 

En annen sak som ikke gikk så bra som det bruker, er salat!

Salat er egentlig noe av det enkleste du kan dyrke, og jeg anbefaler alle å dyrke egen salat! Det er en takknemlig vekst, som stortrives med en normal nordnorsk sommer. Jeg kan så de i april, og ha salat hele sommeren og høsten. Salaten ble stresset av den varme og tørre sommeren. Og når den blir stresset, blir den IKKE god! Den blir besk på smak. Hvis du har prøvd å dyrke salat og ikke syntes det ble godt, da kan du være sikker på at den har fått for lite vann. Har den først blitt besk, er det bare å hive den på komposten og starte på nytt. Jeg fikk flere stressede planter denne sommeren, sådde for lite nytt, og endte med å ha lite salat på høsten. Dermed noterer jeg meg at jeg skal så salat i april, mai og juni. Kanskje til og med i juli, sånn at jeg har salat helt til frosten kommer!

 

Det var mange ting som ikke gikk etter planen denne sommeren også - som tidligere. Det er bare sånn det er å holde på med levende vekster. Og det som ikke går bra - det lærer vi av. Ikke sant?! Neste gang du skal dyrke salat, brokkoli, eller hva det er, da vet du litt mer!

 

Her er en liste over de grønnsakene som ikke gikk bra i år:

  • Pastinakk
  • Brokkoli
  • Grønnkål
  • Erter
  • Bondebønner

 

Selv om det ikke gikk bra, så ble det noe! Det jeg mener, når jeg sier at det ikke gikk bra, er at jeg ikke synes at resultatet står i forhold til innsatsen eller bruken av plass. Å bruke et helt bed til bondebønner og bare få noen gram bønner til fryseren, føles ikke lønnsomt. Det er ikke bondebønnenes feil, men dyrkeren, må innrømmes! Litt lite oppmerksomhet til den delen av hagen, gjorde at det ble dårlig uttelling der. OK, da vet jeg det! Bondebønnene trenger også oppmerksomhet. De er enkle , men det må fortsatt lukes, vannes og stelles rundt dem også.

 

En ting du ikke visste..

Det er mange ting du ikke vet om meg, men det som har påvirket mest i kjøkkenhagen, er at jeg innvilget meg selv mer tid til hagen i år. Både mer tid til hagen, til å være mikrofluencer (influencer med et lite publikum😉), og mer tid til å skape business rundt kjøkkenhagen. Jeg tok delvis permisjon fra jobben som ingeniør i Asplan Viak, og jobbet veldig mye hjemmefra. Det betyr ikke at jeg har hatt tid til å jobbe i hagen 8-16. Jobben med å bygge business, sammen med jobben som rådgiver, blir mer enn en 8-16 jobb. Det har likevel gitt meg fleksibilitet og rom til å styre tiden selv. Hvis du har fulgt meg en stund, vet du kanskje at jeg ikke bor med kjøkkenhagen min. Den er på Sommarøy, 1 times kjøring fra der jeg bor. Denne sommeren har jeg nesten bodd på Sommarøy, som har frigjort mye mer tid til å holde på i hagen.

 

Så der har du det.

Det beste, det verste, og det du ikke visste

Jeg håper du hang med og gjorde en liten vurdering selv, samtidig. Om ikke, gjør det nå. Det er bare lurt å reflektere over det du har gjort, sånn at du neste år kan

  • slippe å gjøre de samme feilene på nytt
  • lære av feilene du gjorde, sånn at du er litt smartere neste sesong

 

Og - hvis du ikke hadde kjøkkenhage i år, men er klar for å gå i gang år. Da vil jeg at du går inn og laster ned denne guiden som jeg har kalt De første stegene. Svar på spørsmålene, som om jeg var der og hadde en konsultasjon med deg. Det gir deg grunnen til å gå videre. OG, når du har gjort det, da sender jeg deg enda et verktøy, sånn at når våren kommer og tela slipper, DA er du klar og du vet hva du skal gjøre. Jeg gleder meg!🌱

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!