Ukas høstetips: brekkbønner

belgvekst brekkbønner bønner haricot verts Aug 28, 2024

Brekkbønner eller Haricot verts, som de heter på fransk, er bønner som du spiser med belgen på. Du spiser dem før de egentlig er modne, mens de enda er krispe, sprø og saftige. Brekkbønner får sånne lange bønnebelger, både 15 og 20 cm lange, som du kan snitte opp i passelige lengder. Jeg har aldri kjøpt ferske brekkbønner, men de har dem i frysedisken. Det er kanskje ikke så rart, siden de ikke har så veldig lang holdbarhet når de er ferske.

 

Bønner er varmekrevende vekster. De eneste bønnene som sikkert funker i Nord-Norge og høye klimasoner, er bondebønner - og bondebønner er egentlig ikke bønner. De tilhører ertefamilien.

Så hva med brekkbønnene da?

Jeg dyrker i Nord-Norge, ved 69 grader nord, ute på Sommarøy, ute i storhavet. Her har jeg dyrket brekkbønner i tre år. Første året, plantet jeg like mange planter ute på friland som inne i drivhuset. De som stod på friland ble borte. De trivdes ikke, de utviklet seg ikke, og så ble de spist opp eller svant bort. Året etter ble det dårlig spiring på frøene, så jeg plantet de få plantene jeg hadde, i drivhuset. Denne sommeren, sommeren 2024, prøvde jeg på nytt å plante noen planter på friland, men på et annet sted enn sist.

 

Selv med tidenes beste sommer, vi har hatt sol og varme fra juni til august, fungerer drivhus mye bedre enn friland. Plantene som står ute, er små og puslete, mens plantene i drivhuset stortrives med frodig bladverk og masse bønner.

 

Det er det artige med bønner. Hvis du er flink å høste, fortsetter de å produsere lenge. Litt som med erteblomster. Så lenge du høster, fortsetter planten å produsere nytt.

 

Et tips er å velge lavtvoksende sorter. Lavtvoksende sorter, produserer tidligere, og har du kort sesong slik som jeg, er det et poeng. Det er også en grunn til å velge brekkbønner, og ikke dyrke bønner for tørking. Skal du dyrke bønner for tørking, må bønnene modne og bli helt ferdige på planten. Det krever selvfølgelig lengre tid, så jeg holder meg foreløpig til brekkbønnene.

 

Det finnes selvfølgelig mange sorter. Som nevnt, er det lurt å se etter lave sorter.  De jeg dyrker heter Cupidon og Dragon. Cupidon er den som har gitt meg mest. Den er lavere og tidligere en Dragon. Dragon blir høyereog er litt mer spennende, med sine flekkede bønner. 

En liten plante med Dragon-bønner på friland i august-24:

 

Siden bønner er varmekrevende vekster, er det lurt å vente til mai med å så de. De vokser raskt til, så midten av mai er bra her. Du må vente til at du er sikker på at det ikke blir mer frost, før du setter de ut. Helst bør de ha rundt 10 grader på natta.

 

Jeg sår i cirka 5 cm store plugger. Dopapirhylser kan også egne seg. Så ett frø i hver plugg. Det er viktig at jorda er skikkelig fuktig, siden det er et stort frø som skal vekkes. Du kan også bløtlegge det før du sår, men ikke la det ligge for lenge. Et par timer er passelig. 

 

I juni er det tid for å få plantene ut. Sjekk alltid værmeldingen først. Mitt drivhus er uoppvarmet, så jeg ser etter en periode der det ikke blir for kaldt på natta. Dagtid holder drivhuset fin temperatur, selv med overskyet vær.

I slutten av juli er det tid for høsting. Siden de utvikler belgene veldig raskt etter blomstringen, er det lurt å følge med. Som jeg nevnte, vil du høste de ofte, sånn at plantene bare fortsetter å produsere.

 

Du kan surre brekkbønnene i litt smør og ha de ved siden av egentlig hva som helst. De trenger varmebehandling før de spises. Vil du ha de i salat, kan du forvelle de ca 2 minutter i litt lettsaltet vann, så er de klare. Skyll dem i kaldt vann hvis du vil ha servere de kalde.

 

Brekkbønner er fine å fryse ned for å ha til vinteren. Jeg bruker snitte de opp i passelige lengder før jeg  koker opp vann og forveller dem i 1-2 minutter. Deretter har jeg de rett over i et kaldt vannbad til avkjøling. La vannet renne litt av, før du legger de i et beger og fryser ned. Når du tar de opp, er de klare til bruk på et øyeblikk. Du kan surre de i ei panne, eller ha de i en pastarett, rett før slutten og bare la de bli gjennomvarm.

 

En bonus med belgvekster, er at de fikserer nitrogen i jorda. Det betyr at i stedet for å ta næring ut av jorda, tilfører de nitrogen til jorda, sånn at den fortsatt er god og næringsrik til neste plante som skal inn der.

 

Har du ikke allerede prøvd deg på å dyrke brekkbønner, kan jeg virkelig anbefale deg å prøve. Men bor du i nord, eller et sted med kjølige somre, anbefaler jeg deg å finne et lunt og varmt sted, eller ha de i drivhus. Får du det til, vil hver plante belønne deg med masse fine bønner

 

Lykke til!

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!