Bokashi - hva er det, og hvordan bruke det i hagen?

bokashi em fermentering av matavfall jord kompost kompostering matavfall Jan 10, 2024

Først må jeg bare si: Bokashi er gøy!

Det er en metode for å fermentere matavfallet sånn at det komposterer raskere. Vi er mange hageentusiaster som de siste årene har blitt fan av bokashi. Det er fordi det er enkelt, du produserer næringsrik jord og du forbedrer jordens mikrobiologiske miljø.

 

Som nevnt fermenterer du matavfallet først. Bokashistrø er nøkkelen her, det inneholder naturlige mikrober av effektive melkesyrebakterier, EM. Når du blander matavfallet ditt med strøet i en lufttett beholder, starter fermenteringsprosessen. Etter ca 14 dager er det ferdig fermentert. Da er det klart for å kompostere. 

 

Hvorfor bokashi?

Planter trenger næring. Spesielt de ettårige, som grønnsaker og sommerblomster. Vi kaster daglig og ukentlig flere kilo med matavfall, som er full av næring. Bokashi er den raskeste måten å returnere næringsstoffene tilbake til jorden, helt naturlig.

 

Hvordan gjør du det?

Det ferdig fermenterte matavfallet må komme i kontakt med jordbakterier for å omdannes til jord. Da går det raskt. Det er avhengig av temperatur, men i 20 grader tar det bare rundt 3 uker. Det er så du knapt kan tro det. 

På vinteren er det litt mer tungvindt enn det er på sommeren. Jorda er ikke tilgjengelig, så da gjelder det å være litt kreativ. Du kan kompostere det inne, ved at du oppretter en jordfabrikk. Da blander du fermentert matavfall med jord i en romslig plastkasse eller ei stor potte. Etter at du har blandet det, dekker du med avispapir eller kartong, og lar det stå. Har du dekket godt med jord, lukter det ikke. I løpet av noen uker, har du super jord som plantene dine vil elske.

 

Har du ikke plass inne, kan du blande det i en kasse som du setter ut. Du kan la jordfabrikken fryse og tine med været. Omdanningen tar lengre tid, men utpå våren en gang, har du fin kompostjord til å fylle pottene dine med!

 

Jeg bruker min gamle varmkompostbinge som jordfabrikk på vinteren:

 

Om sommeren er det enklere.Du kan grave det fermenterte matavfallet direkte ned i hagen, gjerne i et bed eller en plantekasse du holder på å etablere, eller i komposten. Du behøver heller ikke blande med jord, du kan for eksempel blande det med løv eller ugress, i en sekk eller en beholder. Løv og hageavfall inneholder de jordbakteriene som trengs for å omdanne matavfallet til jord.



Utstyr

Du trenger ikke mye utstyr, men jeg vil anbefale å kjøpe et bokashi startkit med 2 bokashi-bøtter og 1 kg bokashistrø. Da har du det du trenger for å gå i gang.

Pass på at bøttene er av god kvalitet, sånn at de ikke lekker hverken lukt eller væske. Jeg har kjøpt både bøtter og strø fra Bokashi Norge. Bokashi Norge produserer bokashi-strøet selv, av hvete- og byggkli tilsatt EM. 

 

Du kan bruke vanlige bøtter med tett lokk, men da går du glipp av væsken. Bokashi-bøtene har en sil i bunn og en tappekran, sånn at du kan tappe ut bokashi-væske. Det gir en bedre prosess med mindre lukt og væsken er super som næring til plantene dine, både innendørs og utendørs.

 

Her bruker jeg ei gammel vaffelmiks-bøtte til å fermentere matavfallet i. Den har ikke rist og kran i bunn, så da legger jeg et lag med knust kull (helst biokull) i bunnen til å drenere og suge opp væsken:

 

Lukter det?

Ja det lukter. Ikke til daglig. Bøttene er lukt-tette, men når jeg åpner opp for å mate eller tømme, slippes lukta ut. 

Lukter det dårlig? Ja, jo, det lukter syrlig, noen ganger mot oppkast. Det kommer an på hvor flink du er med å mate bøtta med ferskt og godt matavfall og om du er flink å tappe ut væska. Jeg slurver med begge deler, og da får jeg gjerne svi med mer lukt. Likevel, bokashi er så positivt for meg, det gir meg så mye igjen med god jord og planter som strutter, at jeg assosierer lukta med glede og forventning. Da lukter det ikke dårlig. Familien er ikke begeistret, så jeg forsøker åpne bøttene når de ikke er hjemme, eller jeg gjør jobben ute på trappa.

 

Et tips, om du er sensitiv for lukt, er å kjøpe (eller lage) biokull, som du kan legge i bøtta hver gang du fyller den. Det absorberer lukt, samtidig som du lader biokullet med masse gode mikroorganismer som en ekstra bonus. Biokull er et helt eget tema, men det er veldig bra når du skal bygge deg god og frisk jord.

 

Alternativer

Du behøver ikke bruke bokashi for å kompostere matavfallet ditt. Du kan fint kompostere det, uten å fermentere det først. Jeg har kompostert matafallet mitt like lenge som jeg har hatt hus og hage. I så fall trenger du en isolert varmkompost-binge, som du komposterer i. Det er en enkel og fin måte å skape næringsrik kompost på, det og. Men det tar lengre tid enn bokashi. Ved bokashi-kompostering får du jord på noen uker, mens varmkompost tar ett år.

 

Du kan lese mer om bokashi på Bokashi Norge. Jeg har hverken samarbeid eller noen bindinger mot dem, men er en fornøyd bruker av deres produkter.

 

Takk for at du leste. Likte du det?

Da er du velkommen til å legge inn navn og epost under, for en ukentlig oppdatering med tips til hva du bør gjøre nå, og oppdateringer på bloggen. Ser deg gjerne på innsiden! 💚

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!