Be-do-have - hvordan du kan være en dyrker før du er det!

be-do-have dyrke ertespirer grønnsaker i sesong gründer læring sesong Nov 16, 2023
Grønnsaker i sesong på vinteren

Du har kanskje skjønt det, men går jeg rundt med en gründerspire i magen. Jeg har startet eget firma og er i konstant læring. Jeg går på kurs i alt fra hvordan drive onlinebusiness til hvordan skrive gode tekster. Jeg tar flere kurs i dyrking, og jeg er med i mentorprogrammer for å få støtte og hjelp.

 

Med andre ord, mye mental trening!! For jeg må lære meg nye mindset. Fra å gå på jobb mandag til fredag, jobbe 8-16 og få lønn den 20. i hver måned, så må jeg legge opp dagene selv, passe på å gjøre de tingene som tar meg og businessen fremover, og det uten å få lønn i det hele - enda!

 

En av de tingene jeg har lært, er å ikke vente! Du kan ikke sitte å vente på riktig tid, sted og at alt skal ligge til rette. FOR DET SKJER IKKE!🤯 Det gjelder å gå i gang. Ta det første steget. Så det neste. OG bli klokere på veien!

 

Min mentor Gry Sinding, har lært meg en veldig bra strategi, som hun kaller BE-DO-HAVE. Det er like enkelt som det er genialt. Ikke vent på at du skal få, eller ha noe, for å være noe. Begynn med BE, begynn med å være. Vil du bli gründer, oppfør deg som en gründer, vil du bli rik, oppfør deg som en rik, vil du dyrke, oppfør deg som du allerede dyrker…

 

Jeg vet det høres rart ut, men heng med videre!

Jeg vil bli gründer, og den viktigste grunnen til det, er at jeg ønsker meg frihet, spesielt over tida mi. Hvordan kan jeg BE eller være en gründer med frihet over tida mi, når jeg jobber 8-16 hver dag? Jeg tok delvis permisjon. Jeg reduserte arbeidstida mi, og jobbet hjemmefra i 8 måneder dette året. Bare for å BE. Jeg styrte tida mi, organiserte dagene mine, hadde jobb-tid og business-tid. Jeg fikk kjenne på det å være en gründer, gjøre jobben som en gründer, styre tid og penger som en gründer. OG det ga mersmak. 

 

Jeg er sikker på at du nå lurer på hva jeg mener med å oppføre seg som en rik, men jeg tenker hoppe rett til dyrking. Mitt tema er tross alt kjøkkenhage. Likevel, tenk på hvordan de som er rike bruker pengene og tida si. Tips: De sløser ikke, de sparer kankskje heller ikke, men de investerer...

 

Tilbake til kjøkkenhagen. Det er vinter, og ikke tid for hage. MEN, hvis du skal dyrke selv, da vil du produsere mat selv, som du igjen vil spise og tilberede. Er du med?!

 

Her er supertipset på BE, eller være, en dyrker nå på vinteren: Finn ut hva som er i sesong, og begynn å kjøpe og tilberede det til deg selv og familien! 

 

Men midt på vinteren, tenker du kanskje, ingenting er i sesong midt på vinteren?!

Joda, det er faktisk masse som er i sesong akkurat nå. Det vil si, at bønder og dyrkere har høstet sine avlinger, men det er en hel del grønnsaker som modner sent på sesongen, som lagrer veldig godt. Det er grønnsakene som er i sesong.

Her er ei liste over grønnsaker jeg henter ute i hagen i frosten, eller kan hente opp fra en kald kjeller, helt frem til mars, april, mai, litt ettersom:

Rotgrønnsaker som

  • Potet
  • Gulrot
  • Kålrabi
  • Rødbeter
  • Pastinakk

 

Hodekål lagrer ganske godt. I tillegg kan du sylte eller fermentere den for lengre holdbarhet

 

Hvitløk og kepaløk, de lagrer du i romtemperatur og da holder de i nesten 1 år.

 

Grønnkål og purreløk. De henter jeg ute, midt på vinteren, i frosten. 

 

Som du ser, er det en hel del grønnsaker som har sesong på vinteren. Så da er neste spørsmål, hvordan skal du bruke de? 

 

Det er en øvelse jeg må gjøre nesten hver dag. Det var kanskje den oppgaven jeg var minst forberedt på, da jeg begynte å dyrke. Jeg var så opptatt av selve dyrkingen og hagelivet, at jeg glemte å tenke på hva jeg skulle med resultatet…

 

Derfor er tipset mitt til deg i dag, å være-gjøre-ha - BE-DO-HAVE. Begynn å tenke på hvordan du kan bruke det som er i sesong akkurat nå. Det vil gi deg veldig god erfaring. Du ser hva du liker å bruke, hva familien liker - og hva de ikke liker. Liker ikke familien mat med pastinakk, bakt, kokt eller stekt, ja da er det ikke noe poeng å ha masse pastinakk i kjøkkenhagen. Men, kanskje elsker de det! DA blir det plass for pastinakk!

 

Hvis du gjør dette nå - kjøper mat som er i sesong  og tilbereder det til familien - allerede før du har dyrket noe som helst. Oi - ja DA har du kommet langt!! Mye lengre enn jeg var da jeg startet, og lengre enn de fleste som er i gang med sine første pallekarmer!

 

Spennende?! Jeg håper det. At du nå fikk lyst å praktisere!

Jeg vil gjerne hjelpe deg videre. Derfor har jeg et forslag til, om å bytte ut paprika eller agurk fra Spania, med egendyrkede spirer på kjøkkenbenken! Det er det aller enkleste du kan dyrke, og du kan du dyrke det midt på vinteren. Inne på kjøkkenbenken. Her finner du en enkel guide, sånn at du kan begynne allerede i morgen! Eller du kan fylle inn navn og epost i feltet under, så får du informasjon når jeg skal kjøre fysiske minikurs i spiring.

 

Du skal jo selvfølgelig dyrke ute også, når våren kommer. Den kommer fortere enn du tror. For å forberede deg, og hjelpe deg til å finne ut hva du vil ha, kan du laste ned denne guiden. Den gir deg de viktige spørsmålene du trenger å stille deg selv, FØR du setter spaden i jorda eller bygger noe som helst.

 

Takk for at du leste, og masse lykke til!🌱

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!