April - det er tid for å så!
Apr 17, 2024April er vår. Selv om du kanskje har hagen full av snø.
Jeg har to hager. Én ligger på 75 høydemeter, nært Tromsø sentrum. Den andre på 5 høydemeter ute i storhavet, på Sommarøy, en times kjøretur fra byen. Den ene hagen er dekket med 1 meter snø, den andre 0. Jeg regner med at du kan gjette hvilken som er hvilken…
Snø eller ikke snø, det er på tide å putte hendene i jorda og begynne å så!
Uansett om du bor i nord eller sør, så er vekstsesongen i Norge ganske kort. Om du har frost eller ikke, så har du daglyset. Det kan vi utnytte, og det du sår nå, er grunnlaget for sommeren og høstens mat som du kan hente fra hagen.
Hvorfor så i april?
De fleste grønnsakene skal sås 4-6 uker før de skal plantes ut. Har du sjekket når du har siste frost der du bor? Gjennomsnittlig siste frost er gjerne en gang i løpet av mai. Du kan sikte deg inn på din gjennomsnittlige siste frost, og starte og så 4-6 uker før. Da er du en gang i april - stemmer ikke det?!
Som jeg nevnte gjelder det ikke alle planter. Noen bruker lengre tid og må sås tidligere, mens andre er raskere, og kan fint sås senere eller flere ganger i løpet av sesongen. Det er et utgangspunkt. Når du sår i april, gir du plantene et forsprang og tid til å etablere seg før sommeren setter inn, og det gir dem en sjanse til å modne litt tidligere. Trenger du tips til hvordan du tar vare på småplantene inne, kan du sjekke ut Planteromsguiden jeg har laget for det.
Hva kan vi så i april?
Som jeg nevnte er det mange, og de utgjør tyngden i kjøkkenhagen. Her er de jeg anbefaler deg å så i april:
Kål. Kålfamilien er stor, og de har forskjellig utviklingstid. Hodekålene tar lengst tid, og må sås først. Spisskål er raskere enn andre hodekål. Om du sår de samtidig kan du høste spisskål før annen hodekål. Grønnkål er en annen type kålplante som ikke danner hoder, men bladene vokser ut fra stammen, som strekker seg og danner stadig nye blader. Det gjør at du kan høste av den over lang tid.
Brokkoli: Brokkoli er også en kålvekst, men nevnes for seg selv, siden den har et annet vekstsett. Hos brokkolien er det blomsterknoppene vi høster og spiser. Du kan spise bladene på brokkolien på samme måte som annen kål, men det er knoppene vi dyrker den for. Så den i april og ut mai. Den bruker fra 60 til 80 vekstdager til å bli høsteklar.
Salat: Frisk, sprø salat er enkel å dyrke og perfekt for å så i april. Velg forskjellige sorter for å få variasjon i smak og tekstur. Salat er av de raske og mer herdige. Det betyr at du kan så den flere ganger i sesongen, men sår du nå i april, kan du sette de ut før siste frost. Ikke sett de rett ut i frost og kulde, men skulle det komme noen minusgrader etter at du har plantet de ut, tåler de det fint. Spesielt om du har lagt en fiberduk over til beskyttelse.
Gulrøtter og pastinakk: For å få fine, rette pelerøtter, må vi unngå å forstyrre røttene til gulrot og pastinakk. Dermed forkultiverer vi dem ikke. Har du bar jord, kan du så de direkte i jorda i april. Jorda må være dyp og ganske løs for at de skal utvikle seg til rette gulrøtter. Får du gulrøtter som bøyer og svinger seg, tyder det på at de har møtt på motstand i bakken..
Rødbeter: Rødbeter er en annen rotgrønnsak som er fin å så i april og inn i mai måned. Husk at det finnes andre farger enn rød. Du kan dyrke både gul-, hvit og polkabete. Variasjon er gøy!
Tips for vellykket vårsåing:
- Sørg for at jorda er løs og godt drenert før du sår frøene.
- Hold jorda fuktig mens frøene spirer og plantene vokser.
- Beskytt sarte spirer og små planter mot frost ved å dekke dem med hagefleece eller fiberduk.
Nå er tiden inne for å komme i gang med vårsåingen og legge grunnlaget for masse god mat i egen hage. Så finn frem jord og potter, fyll opp og start såing. Det er ingenting som slår det å se små spirer poppe opp, og kjenne på forventningene om alt som skal komme!
God vår!💚
Takk for at du er her!
Likte du det du leste?
Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱