Agurk og squash: Tips for å lykkes denne sesongen

agurk dyrk selv slangagurk squash sylteagurk May 12, 2024
Agurker er varmekjære vekster. Dyrk dem i drivhus

Har du tenkt lyst å dyrke agurk eller squash i år?

Det har jeg, og nå er det tid for å få frøene i jord. Jeg er ingen proff på verken agurk eller squash, men jeg har gjort meg noen erfaringer, som jeg gjerne deler. Jeg tror på å lære av egne feil og dele det, så blir vi bedre sammen!

Når det er sagt, tenker jeg at å dyrke agurk og squash, er litt for viderekomne. Du skal dyrke planten helt fra frø eller liten plante, til blomstring og ferdig fruktsetting. Det bruker den hele sesongen på, og den krever oppmerksomheten din hele sommeren. Er dyrking nytt for deg, eller du er usikker på hvor mye tid du vil bruke på det - da vil jeg anbefale deg å vente med disse. 

 

Agurker først

For noen år siden mistet jeg alle agurkplantene mine. Jeg hadde flere småplanter som jeg hadde sådd selv, men da jeg plantet de om, stoppet alle opp og visnet bort. Det ble ikke agurk det året, og jeg lærte at dette er sensitive vekster. De trenger ekstra omsorg, både når det gjelder vanning og omplanting. I fjor gjorde jeg alvor av å gi agurkplantene høyere prioritet og følge litt ekstra med dem. Så ble det kanonsommer, med mer soltimer og varme enn noen gang. Når du legger disse to faktorene sammen, skjønner du kanskje at fjoråret ble et supert agurkår?!

Det skal mye til for at denne sommeren blir like bra, og jeg ser at dyrking av varmekrevende vekster er ekstra utfordrende når du dyrker i kjølig klima - naturlig nok. Men det er mulig, selv med et uoppvarmet drivhus. Siden jeg har fått smaken på egenproduserte agurker, blir det spennende å se hva som kan komme ut av en vanlig nordnorsk sommer. 

Tips for agurkdyrking:

  1. Varme: Agurk er varmekjær. Den vil ha minimum 15 grader, så dyrk den i drivhus eller i et lyst vindu. 
  2. Regelmessig vanning: Agurkplanter trenger jevn fuktighet for å trives, men unngå overvanning. Vann plantene regelmessig, helst om morgenen, for å unngå soppsykdommer.
  3. God drenering: Agurkplanter er tørste, men de liker ikke å stå i vann. Da risikerer du at de råtner. Sørg derfor for god drenering og la pottene tørke litt opp mellom hver vanning
  4. Støtte: Agurkplanter vokser fort og mye, så pass på at du gir nok støtte. Jeg bruker et snøre som er festet i taket i drivhuset og ned under rotklumpen når jeg planter. Jeg passer på å snurre planten rundt snøret nå og da. Du kan bruke litt kraftige bambusstenger eller espalier.
  5. Beskjær planten: Det dannes sideskudd fra fra hovedstengelen. Hvis du fjerner disse, blir det mer kraft til å danne fruktene langs hovedstammen 

 

Agurkens litt tøffere slektning - Squash

Squash er en nær slektning til agurken, så jeg behandler dem likt - i starten. De har den samme ømtålige stilken som kan råtne hvis du overvanner eller planter den for dypt. Så snart de skal ut i den store verden, skiller jeg. Squashen skal ut, mens agurken skal i drivhuset.

Tips for Squash-dyrking:

  1. Plassering: Squash blir svære planter som trenger lys og varme for å trives. Velg et sted som har minst 6-8 timer med sol og som er skjermet mot vinden.
  2. Gi god næringsrik jord: Forbered jorden godt før planting ved å tilsette kompost eller annen organisk materiale for å forbedre jordstrukturen og gi næring. Squash vil stortrives på kompostdungen din (om det er sol der). Vil du vite mer om hvordan du får frodige vekster, uten å tenke på gjødsel, finner du en liten guide på det HER
  3. Luftig vekstområde: Squashplanter kan være utsatt for soppsykdommer hvis de ikke får nok luftsirkulasjon rundt bladene. Plant dem med tilstrekkelig avstand for å sikre god luftsirkulasjon.
  4. Pollinering: Hvis fruktene skrumper inn eller råtner før du får høstet de, kan det være dårlig pollinering. Hvis det er lite pollinerende insekter, kan du hjelpe til selv. Squash har hann- og hunnblomster. Du pollinerer med å føre støvbærerne på hannblomsten inn i hunnblomsten.

Et lite squash-tips til slutt: Høst dem når de er 10-15 cm store, ikke vent til de er blitt så store som i butikken. De er supergode, kan spises rå i salater, eller gjerne stekt på panna med olivenolje og salt og pepper. Nam!

 

Med disse erfaringene og tipsene håper jeg at du har lyst å prøve å dyrke squash og agurk. De kan være litt utfordrende å dyrke, men jeg lover, når du kan høste dine egne grønne frukter er det verdt innsatsen!

Lykke til!

 

 

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!