5 grønne saker du aldri trenger å kjøpe igjen!

gressløk grønnkål grønnsaker hvitløk mynte oregano peppermyntete selvforsynt urter Apr 28, 2024
Bli selvforsynt på gressløk og andre grønne saker

Det å fikse selv er gøy, syns du ikke?! Det synes jeg. Særlig hvis det ikke krever all verden og mer til. Hvis det er overkommelig og resultatet er wow - ja da er det i alle fall gøy!

Her er et sånt tips - 5 grønne saker du kan dyrke selv, helt enkelt, og da er du ferdig med å kjøpe de i butikken🤯 Ikke for at det er så vanskelig å kjøpe ting, men det er bare en helt egen følelse når du tar kontroll selv! Og det kommer med en bonus: Det smaker bedre og er mer næringsrikt enn det butikken kan by på.

 

Gressløk: En liten smakskonge

Gressløk er som den kule naboen i hagefellesskapet ditt. Den er alltid der når du trenger den, og den tilfører det lille ekstra til det den berører. Egg? Ja takk! Poteter? Absolutt! Og vet du hva som er best? Den trives i potter, så selv om du har en mikroskopisk balkong, kan du fortsatt være selvforsynt. Så hvordan blir du det? Jo, du klipper plantene (ja, du trenger flere) ned 1-2 ganger i løpet av sesongen. Du kan tørke det (i dehydrator eller i stekovnen på 50 grader) eller bare fryse ned på et glass. Vipps - du har gressløk nok for alle gode kjøkkenprosjekter det nærmeste året

 

Grønnkål: Supermat rett utenfor døren

Grønnkål er som Superman av grønnsaker. Den er fullpakket med næringsstoffer og klarer seg godt gjennom det meste, den til og med trives med en (nord-)norsk sommer! Og bonus: den blir bare bedre med litt frost. Så uansett hvordan sommeren slår til, vil grønnkålen din fortsatt skinne.

Det er flere triks for å bli selvforsynt på grønnkål. Du trenger flere planter, som du høster av gjennom sesongen - nedenfra! La toppskuddet være, det vil fortsette å vokse og gi nye blader. Dermed kan du spise grønnkål hele sesongen, og når du blir lei, kan du rive opp bladene i passelige biter og fryse ned. Eller tørke. Tørket grønnkål på glass kan du sprinkle over grytene for å gi maten en liten boost av næring. Grønnkål tåler som nevnt frost, den kan til og med stå ute hele vinteren, om den står litt lunt. Så det er et annet triks, gå ut om vinteren og høst fersk grønnkål, hvis du har et sted i hagen der den ikke drukner i snø.

 

Hvitløk: Smaken som får maten til å si "wow"

Hvitløk trenger ingen nærmere introduksjon. Til og med svigermor på 90 liker å bruke hvitløk i matlagingen sin, selv om hun ikke alltid har gjort det! Jeg er selv blitt så gammel at jeg kan huske ei tid der vi unnskyldte oss når vi hadde spist pizza med hvitløk. Men nå har hvitløk blitt et “must”. 

Det artige er at den er veldig lett å bli selvforsynt på. Hvor mange hvitløk bruker du i året? Gjør et overslag. Så mange fedd trenger du å sette på høsten. I juli/august høster du de, og henger de opp til tørk. Du oppbevarer hvitløken i romtemepratur hele vinteren, så holder den seg fin - det er nesten litt magi💫

 

Oregano: Smaken av Middelhavet i Norge

Å dyrke oregano er som å bringe en liten bit av Middelhavet hjem til din egen hage. Og ja, den kommer fra middelhavet, den liker det varmt, men den går fint å dyrke selv i en (nord-)norsk sommer. Den kan til og med finne på å overvintre, om du er heldig. Jeg har en plante som overvintret forrige vinter, så nå går jeg og venter på om den har overlevd denne vinteren også. 

Oregano er et “must” til pizza og ostesmørbrødet. Prøv å bruk den i salater, sauser eller til og med i te. Én plante kan gi deg oregano nok for hele året, hvis ikke forbruket ditt er så stort. Jeg vil ha to. Klipp ned planten før den går i blomst, og tørk til vinterbruk. Min sønn er storforbruker av oregano, og han ble stor i øynene når han smakte på den jeg hadde tørket. Hjemmedyrket er mer smak og mer næring - helt enkelt💚

 

Mynte: En forfriskende oppkvikker

Mynte er som en ferie i et glass vann. Den er selvsagt til urtete, både som fersk og som tørket. Men hvorfor ikke prøve den i salat? Den forfrisker der også. Og ikke glem å lage noen mojitos når sommeren kommer! Mynten din vil være stjernen i enhver cocktail- eller mocktailfest. Det beste er, at mynte er det enkleste du kan dyrke. For å si det sånn, du må gjerne begrense den, for den sprer seg mer enn villig. Gi den en plass med god jord der den får lov å bre seg utover, så har du mynte for all fremtid. Klipp ned før den går i blomst, og tørk. Da har du myntete til vinteren. Et tips er å tørke mer enn du tror, for mynteteen er en god styrkedrikk som fort kan bli en daglig vane. Du kan lese mer om hva mynteteen er bra for HER.

Så der har du det! Fem fine grønne saker som du fikser selv og slipper å kjøpe mer av i butikken. Det er bare å hive deg ut i hagen, la fingrene bli grønne og kjenne på gleden av å dyrke egen mat. Og hvis du vil du ha tips til hvordan du får plantene til å bli frodige og friske, har jeg en liten guide til deg som du får HER

Takk for at du hang med, og lykke til! 🌱✨

 

Takk for at du er her! 

Likte du det du leste?

Hvis ja 😍 - legg inn navn og epost under, så lover jeg flere gode tips🌱🌱

Og du, kontaktinformasjonen din er trygg hos meg - jeg deler den ikke med noen!!